Nyilvántartásba vettek 4 pártot az őszi választásra

2019.08.06. 19:32

Több pártot is nyilvántartásba vett a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén: a Jobbikot, az LMP-t, az MSZP-t és a Párbeszéd Magyarországért pártot.

Az MTI híre szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására összesen tíz, a nemzetiségi önkormányzati választásra pedig hét szervezetet vettek nyilvántartásba, a döntés mindegyik esetben egyhangú volt.

Az október 13-ai választásokon azok a szervezetek állíthatnak jelölteket, amelyek nyilvántartásba vetették magukat; az ajánlóíveket ezeknek a szervezeteknek adhatják ki.

Az önkormányzati választás hivatalos kampánya augusztus 24-én kezdődik. A választásra a képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek szeptember 9-éig adhatják le íveken összegyűjtött ajánlásaikat. A jelölteknek településtípusonként és választási típusonként eltérő számú ajánlást kell összegyűjteniük.

A jelöltek és a jelölőszervezetek listáinak nyilvántartásba vételéről a választókerületi bizottságok döntenek négy napon belül. A listákat szeptember 10-éig lehet bejelenteni.