Nincs szakorvos, készenlétet rendeltek a Szent Margit Kórházban a gyomorvérzéses betegek miatt

2019.08.06. 04:52 Módosítva: 2019.08.06. 10:45

Az orvoshiány és a nyári szabadságolások különösen nehéz helyzetet teremthetnek a kórházakban. Miután nincs gasztroenterológus az óbudai Szent Margit Kórházban, a főigazgató augusztus 1-től készenléti ügyeletet rendelt el, hogy az akut gyomor- és bélvérzéses betegeket el tudják látni. Cikkünk megjelenése után Badacsonyi Szabolcs főigazgató azt írta: a körlevéllel csak arra készítették fel a dolgozókat, hogy a váratlan helyzetekben minden orvos tudja a feladatát, és csak olyan ellátást vállaljanak, amelyet a kórház képes teljesíteni.

Az Index birtokába jutott főigazgatói körlevél szerint miután a kórházban nincs gasztroenterológiai szakorvos, augusztus 1-től új eljárásrendet vezetnek be a gasztrointesztinális vérző betegek ellátására. Ugyan a kórháznak alapesetben nem feladata a súlyos gyomor- és bélvérzéses betegek fogadása, de felmerülhetnek ilyen problémák a már bent fekvő betegeknél is.

Erre az eshetőségre felkészülve ezért a főigazgató irányításával készenléti ügyeletet szerveztek kórházi orvosok és külső, vállalkozó orvosok bevonásával. A főigazgató ugyanakkor azt írja, "a  rendelkezésre álló humánerőforrás kapacitás függvényében az előttünk álló időszakban lehetnek olyan napok, amelyeken ilyen készenléti ügyelet nem biztosítható".

A kórház vezetése ezért azt rendeli el, hogy ha egy betegnél felmerül az akut gyomor- vagy bélvérzés gyanúja, és a beteg szállítható állapotban van, őt át kell küldeni a Honvédkórházba. Ha a vérzés olyan súlyos, hogy a  beteget nem lehet átvinni a másik kórházba, a kezelőorvosnak illetve az ügyeletes orvosnak kell gondoskodni a stabil életfunkciók fenntartásáról. Ha sebészeti beavatkozásra van szükség, értesíteni kell a sebészeti osztályt. Ha sikerül stabilizálni a beteg állapotát, őt is át kell szállítani a Honvédkórházba.

Ha a vérzés megszüntetése a beteg állapota miatt már csak a Szent Margit Kórházban oldható meg, hívni kell a belgyógyászati szakorvosi ügyeletest, akinek gondoskodnia kell az akut gasztrointesztinális vérzést elhárítani képest szakorvos haladéktalan behívásáról, olvasható a körlevélben.

Az ügyben egy héttel ezelőtt megkerestük a kórházat. Onnan azt a választ kaptuk, hogy kérdéseinket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fogja megválaszolni. Több napos várakozás után úgy döntöttük, közöljük a cikket. 

A kórház válasza: felkészítették a kollégákat a vis maior helyzetekre

Cikkünk megjelenése után Badacsonyi Szabolcs, a kórház főigazgatója válaszolt. Azt írta, bár nem feladatuk az akut gyomor- és bélvérzéses betegek felvétele és ellátása,  ennek ellenére évek óta szerveznek készenlétet az ilyen esetekre. A belső körlevél feladata nem más, mint pontosítani az egyes szervezeti egységek feladatait és iránymutatást adni a rezidenseknek és a szakorvos-jelölteknek akár vis maior helyzetekre is.

A főigazgató válasza szerint "a kórházban valóban csökkent átmenetileg a gasztroenterológus szakorvosok száma", ugyanakkor jelenleg is öt gasztroenterológiai szakvizsgával rendelkező szakorvos és három rezidens-szakorvosjelölt biztosítja a betegek ellátását. Várhatóan ez a létszám az ősszel újabb két orvossal bővül, így hosszabb távon is el tudják látni feladataikat.

Badacsonyi Szabolcs szerint az a kolléga, aki a belső körlevéllel a sajtóhoz fordult, félreértette vagy tudatosan félremagyarázta a főigazgatói utasítást. Ez ugyanis csak fel akarta készíteni a kollégákat a nem várt rendkívüli helyzetekre, és minden érintett dolgozó figyelmét fel akarta hívni arra, hogy csak olyan feladatokat vállaljon fel, amelyre a hatályos rendelkezések felhatalmazzák, és amelyekhez a kórházban megvannak a szükséges eszközök és szakemberek. Csak így oldható meg a betegek biztonságos és magas szakmai színvonalú ellátása, zárul a levél.