Emberi méltóság megsértése miatt beperli a kormányközeli portált a mozgáskorlátozottak egyesülete

2019.08.07. 18:17 Módosítva: 2019.08.07. 18:25

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége bírósághoz fordul egy a Pesti Srácok kormányközeli hírportálon megjelent cikk miatt, mivel ez szerintük az emberi méltóságot súlyosan sértő kijelentéseket tartalmazott – derül ki az egyesület közleményéből. 

Az „Elég az érzékenyítésből, hagyjátok élni az embereket!” című, a Coca-Cola LMBTQ-kampányának apropóján íródott publicisztikában többek között ilyen gondolatok szerepeltek:

Tolószékes embereket sem szeretnénk mozgólépcsőnyi meg buszmegállónyi hirdetéseken nézegetni (sőt, a francnak se hiányoznának a mozgólépcsőnyi és buszmegállónyi hirdetések), miközben nem gyűlöljük a mozgássérülteket, nem akarjuk bántani és kirekeszteni őket, sőt akadálymentesített feljárókat építünk nekik, ahol csak lehet. Arra tanítjuk a gyerekeinket, hogy sajnos vannak, akik ilyen helyzetbe kerültek, és segítünk nekik, ha rászorulnak, nem csúfoljuk ki, nem bántjuk őket.

De nem hazudjuk azt magunknak meg másoknak, és főleg nem tömjük a gyerekeink fejét olyan hülyeséggel, hogy tolószékben élni ugyanolyan természetes, mint két lábon sétálni, és nem rosszabb, csak más. Ha pedig a tolószékesek elkezdenék eltördelni a gyerekeink hátgerincét, hogy ők is tolószékesként éljenek, attól a társadalom irgalmatlanul dühbe gurulna.

A MEOSZ úgy véli, a cikk gyűlöletkeltő, és elfogadhatatlannak tartja, hogy ma Magyarországon következmények nélkül meg lehet jelentetni ilyen írásokat. Mint írják, a cikk "a magyar kormány által is fontosnak tartott értékekkel ment szembe". 

Vésey Kovács László
Vésey Kovács László
Fotó: EchoTv / youtube

A szervezet elvárta a portáltól, hogy a cikket jegyző újságírója kérjen bocsánatot a szerintük emberi méltóságot sértő cikke miatt a mozgáskorlátozott emberektől. Vésey Kovács László bocsánatot nem kért, egy mondatot törölt a cikkéből, ugyanakkor a portálon szerda délután „A MEOSZ úgy érzi, megaláztuk a mozgáskorlátozottakat” címmel lehozták közleményüket. 

A MEOSZ úgy döntött, a mozgáskorlátozott emberek közösségét ért jogsértő kitételek kapcsán bírósághoz fordul. 

Frissítés: Időkököz Vésey egy Facebook-posztban kért elnézést. A bejegyzést a Pesti Srácok oldala változatlanul közölte, de azt is hozzátették, hogy a maguk részéről „nem kívántak belefolyni″ a lapjukban munkatársuk által publikált írás körül kialakult problémáiba, mert „az újságírás bevett szabályai szerint a nem aláírt véleménycikkek számítanak szerkesztőségi állásfoglalásnak".

Vésey a posztban egyébként úgy kér bocsánatot, hogy tovább aláz. Többek között azt írja, hogy „természetesen nem a mozgáskorlátozottak, kerekesszékesek bántása volt a célom", majd kifejti, hogy „az nem is róluk szólt, hanem a homoszexualitást népszerűsítő lobbi folyamatos és gyermekeinkre veszélyes nyomulásáról".

„Nem célpontként, hanem hasonlatként szerepeltek a cikkben" - írja, majd hosszasan fejtegeti, hogy sokan félreértették a szavait " őket (azaz a mozgáskorlátozottakat) sem akarjuk nézni". Ez ugyanis szerinte "nem célzottan rájuk (vagyis a mozgáskorlátozottakra) vonatkozott".