Pengeváltások és némi késés után már biztos, hogy lesz előválasztás a Ferencvárosban

2019.08.08. 16:24

Véget vetünk a ferencvárosi ellenzéki szerencsétlenkedésnek, közölte Facebook-oldalán Karácsony Gergely még kedden. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt úgy fogalmazott, hogy közvetítésével jött létre a megállapodás a helyi pártok és a IX. kerületben induló, ellenzéki polgármesterjelöltek között, így:

lesz előválasztás a Ferencvárosban, amelyen Baranyi Krisztina és Jancsó Andrea is részt vesz.

A részleteket Karácsony nem ismertette, de azt jelezte, hogy a megállapodás mindenki számára esélyt ad a méltányos képviseletre a következő képviselő-testületben. Úgy tudjuk, Baranyinak, az őt jelölő Kulcs Egyesületnek, valamint a támogatóként mögé állt LMP-nek sikerült előnyöket kiharcolni a tárgyalások során.

Ehhez képest még két napnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a résztvevő pártok és felek megegyezzenek egymással és a civil választási bizottsággal is abban: milyen feltételek és szabályok mentén történik meg a legtöbb ellenzéki párt által közösön támogatott IX. kerületi polgármesterjelölt, azaz a fideszes Bácskai János kihívójának kiválasztása.

A Ferencvárosi Előválasztási Bizottság civil tagjai egy időre vélhetően lemondanának az elválasztás-rendezés és lebonyolítás "lehetőségéről", hiszen a Baranyi Jancsó párharc csak az utóbbi napokban nyilvános pengeváltásokkal, sőt, egészen a csalás vádjának a megfogalmazásával is nehezítette a helyzetet.

Ehhez képest most, információink szerint olyan megállapodás született, mely alapján Baranyi és Jancsó, mint a hivatalosan bejelentkezett, több helyben működő szervezet által egyaránt támogatott jelöltek ne gyűjtsenek ajánlást, hanem a jövő héten kettőjük között bonyolítsák majd le az előválasztást. Az előválasztás nyertese pedig több előnyhöz jut: a kompenzációs lista első helyére kerül, a vesztes a legesélyesebb egyéni körzetben indulhat.

Baranyi mindezt így jelentette be a Faacebook-oldalán:

 Eközben Jancsó Andrea még délelőtt azt tette közzé:

Írtunk már arról, hogy a ferencvárosi előválasztásban részt vevő szervezetek már többször hivatalosan megegyeztek arról, hogy augusztus 5-én kezdődik majd a jelölés, és azt követően 12-e és 16-a között bonyolítják le a sátrakban a polgármesteri előválasztást.

Mivel azonban 5-én nem kezdődött el az ajánlásgyűjtés, más jelölt pedig nem jelezte indulási szándékát a ferencvárosi előválasztáson, a késlekedést e lépcsőfok kihagyásával hozzák be.

A tervezetthez képest így is egy héttel később zajlik majd az előválasztás, amelynek eredményhirdetése csaknem egybeesik a valódi kampányszezonnal, hiszen az október 13-i voksolás szabta határidőkkel:

  • a hivatalos választási kampány a szavazást megelőző ötvenedik napon kezdődik, azaz augusztus 24-én.
  • Képviselő- és polgármesterjelölteket, megyei listát ajánlani augusztus 26-ától, hétfőtől lehet.
  • A választáson a képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek szeptember 9-én 16 óráig adhatják le ajánlóíveken összegyűjtött ajánlásaikat. A jelölteknek településtípusonként és választási típusonként eltérő számú ajánlást kell összegyűjteniük.

A ferencvárosi ellenzéki polgármesterjelöltek nyilvános vitájáról itt, a valódi ellentét hátteréről pedig ebben a cikkünkben írtunk bővebben.