Más ügyben elrendelt házi őrizet alatt is terjesztette a drogot

2019.08.09. 07:35

Társtettesként, kereskedéssel, bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Tatabányai Járási Ügyészség két elkövetővel, két férfival szemben. A vádhatóság által közölt történet úgy kezdődött, hogy a másodrendű vádlott megegyezett az akkor a tatabányai lakásában házi őrizetben lévő elsőrendű vádlottal, hogy értékesítés és kisebb részben saját fogyasztás végett kábítószert, kannabiszt szereznek meg, amelyhez a vételárat elsőrendű vádlott biztosította.

A megállapodásnak megfelelően tavaly tavasszal hónapokon át a vádlottak naponta egyszer, illetve többször naponta két is, alkalmanként legalább 20 gramm kannabiszt vásároltak Tatabányán.

Kétezer forintot fizettek grammjáért, méghozzá úgy, hogy a kábítószert elsőrendű vádlott vagy saját maga, vagy másodrendű vádlott közreműködésével rendelte meg. Ezt követően a legtöbb esetben másodrendű rendű vádlott vette át és szállította az értékesítés céljából megszerzett kábítószert a házi őrizetben lévő elsőrendű vádlotthoz, annak tatabányai lakásába. Néha-néha a vádlottak szállítója maga is személyesen szállított kábítószert a vádlottakhoz.

Az így megszerzett összesen legalább 1340 gramm kannabisz nagyobb részét az elsőrendű vádlott, kisebb részét a másodrendű vádlott értékesítette ismerőseik részére 2500 forint/gramm áron.

A másodrendű vádlott a közreműködéséért cserébe naponta 1 gramm kannabiszt kapott saját fogyasztása céljából, de a kábítószerből elsőrendű vádlott is fogyasztott.

 Az elsőrendű vádlottal az ügyészség egyezséget kötött a bűnösség elismeréséről, így a vádiratban már csak azt indítványozzák, hogy a bíróság az elsőrendű vádlottat 6 év fegyházbüntetésre, és 6 év közügyektől eltiltásra ítélje.

A másodrendű vádlottal szemben az ügyészség arra tett indítványt, hogy ha a bűncselekmény elkövetését az előkészítő ülésen beismeri, úgy őt a bíróság 5 év fegyházbüntetésre, és 5 év közügyektől eltiltásra ítélje. Az ügyészség ezen túlmenően indítványt tett arra, hogy a bíróság a bűncselekménnyel szerzett gazdagodást az elsőrendű vádlottól vonja el, azaz vele szemben 620 ezer forintos vagyonelkobzást alkalmazzon.