Kormányhivatali vizsgálat indult a várost ellepő bűz miatt

2019.08.10. 08:53

Lakossági bejelentések alapján vizsgálatot folytat a Pest Megyei Kormányhivatal az elmúlt napokban érezhető bűz miatt - tudta meg a hatóságtól a Hvg.hu. Mint csütörtökön olvasóink és kollégáink jelzései alapján mi is megírtuk, orrfacsaró trágyaszag terjengett Budapesten és környékén.

Először Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere adott egy lehetséges megfejtést a szagra, szerinte Zsámbékon nedvestrágyázták, és ezt viszi a szél Budapest felé. Azonban Zsámbék polgármestere cáfolta ezt, Horváth László szerint a gyermelyi gyár lehet a forrás, ahol minden évben kiszórják a tyúktrágyát. De Gyermely polgármestere szintén cáfolta ezt a feltételezést, szerinte a településen nem volt semmilyen szag.

Később a Gyermelyi Zrt. is csatlakozott mondván jelenleg a Szomor melletti Somodorpusztán trágyáznak több műszakban, de a tyúktrágyát azonnal bedolgozzák a földbe. Káhn Norbert kereskedelmi igazgató a lapnak azt mondta,

szinte kizárható, hogy a Budapesttől minimum 40 km-re lévő, kis területen kiszórt, majd azonnal beszántott trágya okozott a fővárosban problémát.

A Pest Megyei Katasztrófavédelem szóvivője az Indexnek azt mondta, nem tudják behatárolni, pontosan honnan terjed a bűz, de ezzel a katasztrófavédelemnek amúgy sincs feladata, így nem is keresik. A Fővárosi Katasztrófavédelem pedig azt közölte, hogy

nincs mérgező anyag a levegőben, csak kellemetlen szaga van a trágyázásnak.

A 444.hu megkereste a Fővárosi Csatornázási Műveket, ahol azt mondták, munkatársaik több helyszínre is kiszálltak a lakossági bejelentések miatt,

ellenőrizték a csatornahálózatot és megállapították, hogy a közcsatornarendszerrel egészen biztosan nincs összefüggésben a több kerületet is ellepő szaghatás.

Péntek délután ismét kaptunk jelzéseket arról, hogy több helyen megint lehetett érezni a bűzt, bár már nem olyan intenzítással, mint csütörtökön.