Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Életfogytiglanival fenyegetik a Szigeten elkapott drogdílereket

2019.08.10. 18:43 Módosítva: 2019.08.10. 18:44

Egy hónapra elrendelték annak a két huszonéves hollandnak a letartóztatását, akiket a Sziget első napján vettek őrizetbe a rendőrök. A Budai Központi Kerületi Bíróság előtt megjelenő férfiakat

jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette elkövetésével gyanúsítják.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a két holland férfi „augusztus 6-án a Sziget Fesztiválon növényi törmelék és sodort cigaretta formájában marihuánát, valamint MDMA tartalmú tablettákat értékesített.” 

A gyanúsítottak nagy mennyiségű kábítószert tartottak az értékmegőrzőben és sátrukban, és 500 példányban nyomtatott árlistát is készítettek. A két férfit a rendezvény biztonsági szolgálatának munkatársai szúrták ki, majd feltartóztatták őket.

Az elsőfokú végzés szerint a bűncselekmény akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

1 3255
Fotó: Police.hu

A gyanúsítottak kizárólag a Sziget Fesztiválra érkeztek Budapestre, Magyarországon lakóhellyel, személyes kapcsolatokkal és kötöttségekkel nem rendelkeznek, olvasható a közleményben. Mindezek alapján megalapozottan feltehető, hogy jelenlétük a büntetőeljárás során kizárólag kényszerintézkedés elrendelésével biztosítható. A védők bűnügyi felügyelet elrendelését és óvadék megállapítását kérték, amit a bíróság arra hivatkozással utasított el, hogy a nyomozás kezdeti szakaszban van, és további bizonyítási cselekmények lefolytatása szükséges az elkövetők kapcsolatainak felderítésére, így a bűnügyi felügyelet nem lenne alkalmas arra, hogy a bizonyítási eljárás veszélyeztetését kizárja.

Mindazonáltal a 21 éves gyanúsítottak Hollandiában legális megélhetéssel és rendezett családi kapcsolatokkal rendelkeznek, és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem lehet arra következtetni, hogy a gyanúsítottak kábítószer-kereskedelemből tartanák el magukat, ezért a bíróság a bűnismétlés veszélyét – az ügyészi indítványtól eltérően – nem látta megállapíthatónak. A végzés nem végleges, a letartóztatás elrendelésével szemben a gyanúsítottak és védőik, a bűnismétlés veszélyének megállapítása érdekében pedig az ügyész fellebbezést jelentettek be.