Nem érettségiztethet jövőre a Szinyei Merse Pál Gimnázium, leváltották az igazgatót

2019.08.10. 19:25 Módosítva: 2019.08.10. 19:25

Leváltották az igazgatóját, és nem érettségiztethet a következő, 2019/2020-as tanévben a Szinyei Merse Pál Gimnázium az idei érettségi körül kialakult problémák miatt. Ezt a leváltott igazgató, Tóth Gábor megerősítette az Indexnek. Az intézményvezetői megbízását augusztus 15-i hatállyal visszavonták.

Szombaton az egyik szinyeis zárt csoportban megjelent egy bejegyzés, miszerint a Szinyei Merse Pál Gimnázium esti tagozatának idei érettségije körüli botrány miatt egy tanévre megvonták a teljes iskola érettségi vizsgaszervezési jogát, tehát a következő tanévben a végzős diákok nem tudnak majd érettségizni a gimnáziumban. 

Júliusban derült ki, hogy tizenöt diák sikeres érettségi vizsgáját utólag megsemmisítette az érettségi vizsgabizottság a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumban, pedig a tanulók nem is csaltak a vizsgán. A problémát mind a 15 diáknál nagyon hasonló helyzet okozta. A különböző típusú iskolákból a Szinyei esti tagozatára érkező diákoknak a sikeres érettségi után jelezte a vizsgabizottság: érettségi előtt egy-egy (az eltérő tanrendekből adódó) tantárgyból különbözeti vizsgákat kellett volna tenniük. Vannak, akiknél a kémia, más diákoknál a biológia osztályzat okozta a bonyodalmakat.

Mivel a különbözeti vizsgáik valóban hiányoznak, így a köznevelési törvény értelmében a diákokat nem lehetett volna érettségire bocsátani. Ezt a Szinyei gimnázium mégis megtette, az Oktatási Hivatal által bonyolított érettségin a vizsgabizottság viszont észrevette a hibát, és utólag – már a sikeres vizsga után – megsemmisítette az eredményeket. Bár a diákok fellebbeztek, a Fővárosi Kormányhivatal egyáltalán nem válaszolt nekik. Pozitív válasz hiányában pedig a határidőig nem tudták feltölteni pontjaikat a felsőoktatási továbbtanulási rendszerbe (a felvi.hu-ra), így elúszott számukra a továbbtanulás lehetősége.

Az  Emmi vizsgálatot indított, és végül megállapította, hogy az intézmény vezetősége hibázott, mert úgy engedte érettségizni a tanulókat, hogy nem volt meg a különbözeti vizsgájuk, és nem érettségizhettek volna. 

A most leváltott igazgató, Tóth Gábor az Indexnek azt mondta, ő csak szombaton reggel tudta meg, hogy leváltják. Tanárként viszont továbbra is az intézményben maradhat. 

Szerinte törvényileg rossz a rendelkezés a felnőttoktatásra vonatkozó pedagógiai programban, amit az előző intézményegységi vezető írt meg. Az ő aláírása nincs is rajta. Ezt Tóth szerint az Oktatási Hivatal korábban meg is vizsgálta, és nem talált semmilyen törvényellenességet. Az iskola vezetősége eszerint dolgozott, azt gondolták, minden rendben van.

Itt mindenki jóhiszeműen dolgozott, nem történt szándékos csalás. Mi egy jónak hitt program szerint dolgoztunk becsülettel

– mondja Tóth a botrányba fulladt érettségiről. 

Tóth szerint "az az intézmény sérelme", hogy nem folytattak le az ügyben egy olyan eljárást, amiben a másik felet, tehát őket is meghallgatták volna.

„Itt a kormánybiztosok jelentésére alapozva hozták meg a döntést" – mondta az Indexnek. Végül Tóth szerint "ott állt meg a történet, hogy valakinek felelősnek kell lennie: ez lett az intézmény, az intézmény vezetője".

Azt már július óta, az Emmi vizsgálódása óta tudták, hogy jövőre nem érettségiztethetnek, és hogy személyi felelőse is lesz a történteknek, de Tóth szerint "sérelmes", hogy az igazgató lett az.

Ez a döntés azt a 135 diákot fogja jövőre büntetni, akik emiatt más intézményekben lesznek kénytelenek érettségizni. Így egészen biztosan pszichés hátrányba kerülnek majd

– mondja Tóth, mivel például olyan tanárok felügyelete mellett kell érettségizniük, akiket nem is ismernek. Az iskola vezetőségével viszont szerinte mindent megpróbálnak majd megtenni, hogy a diákokat a lehető legkevesebb hátrány érje.

Az ügyben szombaton kerestük az Emmi-t is, ők egyelőre vizsgálódnak az ügyben. Kérdéseinket az Oktatási Hivatalnak is elküldtük.

Frissítés: Vasárnap délután rövid választ küldött az Emmi, kérdéseinkre annyit írtak:

"Az érettségi során a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban olyan tanulókat is engedtek érettségizni, akiknek erre nem volt jogosultságuk, ami egyértelműen az intézmény és az intézményvezető felelőssége, a vezetői megbízása ezért került visszavonásra. Amíg az intézményben nem garantált az érettségi rendjének biztosítása, az idei szabálytalanságok elkerülése érdekében a tárca egy tanévre megvonta az érettségiszervezés jogát az intézménytől, ezért a tanulók más intézményekben tehetik majd le a vizsgákat. Ez a szankció egyébként bevett gyakorlat, ugyan így járt el a tárca a Paulay Alapítványi Középiskolában tapasztalt szabálytalanságok alkalmával is."