Több mint 300 BKV-buszon nem működik a klíma

2019.08.12. 08:04

A hőségriasztás ellenére több mint 300 BKV-buszon nem működik a klíma, akár 40 fok is lehet az utastérben; szarvasmarhákat már tilos lenne ekkora hőségben szállítani – közölte Facebook-oldalán a Közlekedő Tömeg nevű civil szerveződés. 

A közlekedési cég légkondicionálóval felszerelt buszainak több mint harmadát érinti a probléma. Ezt a számot a Közlekedő Tömeg hőmérővel végzett helyszíni ellenőrzései és az általuk üzemeltetett hibabejelentő felület, a Tudatos Közlekedő adatai támasztják alá.

A Tudatos Közlekedő chatalkalmazás segítségével könnyedén jelezhetik az utasok a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) részére, ha a buszon, amin éppen utaznak, nem működik a klíma.

Idén eddig összesen 381 BKV-busz légkondicionáló berendezésére érkezett panasz, a járművek jelentős részét pedig már több utas is bejelentette, egymástól függetlenül.

A legtöbb panaszt az 5-ös, 7-es, 9-es, 4–6-os, 200E, 136E, 194M, 223M, 32-es és 21-es vonalakon közlekedő buszokkal kapcsolatban kaptuk.

„Forróbb napokon akár 50 hibás klímára vonatkozó bejelentés érkezik a Tudatos Közlekedőre, ezeket 24 órán belül továbbítjuk a BKK részére. A felhasználók panaszainak valódiságát rendszeresen ellenőrizzük helyszíni mérésekkel, melyek során azt állapítottuk meg, hogy a bejelentések szinte maradéktalanul megfelelnek a valóságnak” – írja a szervezet. 

A BKV Zrt. szerintük láthatóan nem törődik a bejelentésekkel – a civilek ugyanis rendszeresen kapnak újabb bejelentéseket ugyanazon buszokra, tavaly óta pedig semmit sem javult a helyzet. „Múlt héten több alkalommal végeztünk méréseket, és nem egyszer 35 fok feletti fülledt hőséget tapasztaltunk a buszok fedélzetén” – írják. 

A BKV nekik annyit reagált minderre, hogy a klímaberendezések napközben romlanak el, ezért van hőség az autóbuszokon. „Úgy tapasztaljuk, ez nem fedi a valóságot: számos buszról rendszeresen kapunk panaszbejelentéseket az utasoktól, mely azt bizonyítja, hogy jellemzően meg sem javítják a járművek klímáit” – áll a Közlekedő Tömeg posztjában