Nem az oroszok miatt, hanem az eső miatt emelkedett szerda hajnalban a háttérsugárzás

2019.08.15. 15:35

Szerda hajnalban hirtelen megnövekedett a háttérsugárzás értéke Magyarországon. A katasztrófavédelem honlapja szerint hajnali fél három után egyszer csak emelkedni kezdett, és a stabil 146 nSv/óra (NanoSievert/óra) értékről előbb felkúszott 200-ra, majd hajnali fél ötkor 206 nSv/óra értéken tetőzött, ezután lassan visszaállt az átlagos értékre, hívta fel a figyelmünket a változásra egy olvasónk.

Mivel az Oroszország északi részén bekövetkezett nukleáris robbanás miatt kicsit mindannyian érzékenyebbek vagyunk az ilyen esetekre, megkérdeztük az Országos Atomenergia Hivatalt a háttérsugárzás szintemelkedésének miértjére.

háttér.png

Válaszuk szerint a szintemelkedésnek semmi köze a rakétakísérlethez. Sőt, mi sem természetesebb, hiszen ilyen emelkedés akár egy kiadósabb eső után is bekövetkezhet.

„A  természetes  háttérsugárzás átlagos értéke Magyarországon 60-160 nSv/óra körül ingadozik. Ez az érték függ a mérési hely magasságától, a talaj típusától,  vagy  éppen  az időjárástól. Hazánkban igen ritka a 250 nSv/óra értéket meghaladó  háttérsugárzás, ezért az Országos Sugárfigyelő Jelző és Ellenőrző Rendszer távmérő hálózata úgy van beállítva, hogy 250 nSv/óra érték fölött jelezzen a központi szerveknek.

Ez az érték jelenti az úgynevezett figyelmeztetési szintet, míg az 500  nSv/óra a riasztási szintet. A jelzési szintek valós veszélyt nem jelentenek, csak azt jelzik a szakemberek számára, hogy célszerű utánajárni és megvizsgálni mi okozhatta, illetve okozza a szintnövekedést, mielőtt az a lakosság számára biztonsági kockázattal járhatna. 

A figyelmeztetési szintet elérő jelzés után a központok fokozott figyelmet fordítanak az adott állomásra, és ha a sugárzás mért értéke az adott állomáson folyamatos növekedést mutat, vagy a környező állomásokon is emelkedik, megkezdik az eset kivizsgálását, írta válaszában az OAH. 

Esős időben - és ilyen volt az elmúlt napok időjárása is - a szokásos háttérsugárzási értékek akár kétszeresükre is megemelkedhetnek, mivel a vízcseppek a földfelszínre mossák a légkörben magasan lebegő, természetes módon megtalálható aeroszol radioaktív részecskéket.

„A fentebbi ábrán látható adatsorban „a rövid ideig tartó, kismértékű emelkedés is ennek volt köszönhető nagy valószínűség szerint, ugyanis a mért értékek a többi mérőállomáson is hasonlóan növekedtek a lehullott csapadékkal  arányos mértékben.” 

Az adatsoron látható 206 nSv/órás maximum érték nem érte el a figyelmeztetési szintet, így nincs szükség további beavatkozásra a hatóságok részéről, írta közleményében a hatóság.