Ellepi Budapestet a hullámkarton, nem győzik a hulladékudvarok

2019.08.16. 05:00

FIGYELEM! Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy valamennyi hulladékudvarunkban, az extrém módon megnövekedett hullámkarton beszállítások miatt, kapacitáshiány okán, korlátozott az átvétel és jelenleg - átmeneti ideig - csak a lakossági mennyiségek átvételére van mód. Megértésüket köszönjük!

írja a Fővárosi Közterület-fenntartó (KFKF) honlapja. A cég sajtóosztályától megtudtuk, hogy már tavaly erősen megnőtt a hulladékudvarokba beszállított mennyiség, 2019 első félévében pedig újabb 15 százalékkal több hullámkarton érkezett. Sőt, voltak olyan hónapok (március és a július), amikor „az előző évi ugyanezen havi beszállításokhoz képest, közel 40%-os a begyűjtött mennyiség növekménye”.

De miért lett ilyen sok?

Budapesten egyébként 17 hulladékgyűjtő udvar működik, ahol a lakosság leadhatja a szelektíven gyűjtött hulladékot, sőt, bizonyos elkülönítetten gyűjtött veszélyes, speciális kezelést igénylő, valamint csomagolási hulladékfajtákat is fogadnak ingyen.

Kivéve most a hullámkartont, ami egy 100 százalékban újrahasznosítható papíripari alapanyag, főként csomagolásra használják. Ugyanis annyira sokat visznek be a különböző vállalatok, hogy az FKF már nem bírja tárolni és az újrahasznosító telepekre szállítani. Most csak a normál átlagos életvitel kapcsán keletkező mennyiségeket fogadják be, az FKF sajtóosztálya szerint ez a gyakorlatban az átlagos személygépkocsikba beférő lakossági mennyiségek átvételét jelenti. „A személyautóval beszállítható mennyiségnél nagyobb mennyiség esetében az átvételt kapacitáshiány esetén megtagadhatjuk, jelenleg is ez a korlátozás van érvényben” – mondták az FKF-esek az Indexnek. 

Tulajdonképpen az történt, hogy egy csomó cég, amelyikeknél nagy mennyiségű hullámkarton van, nekiálltak a budapesti – elvileg a lakosság kiszolgálására való – hulladékudvarra ömleszteni a csomagolóanyagot.

Az FKF szerint a hullámkarton túlburjánzás egyik oka, hogy a hulladékudvarok ismertsége nő, másrészt fellendült az ingatlanpiac, egyre többen költözködnek, az építkezések is beindultak. „Egy biztos, a beáramló hullámkarton-mennyiség túlnyomó többsége tartós fogyasztási cikk csomagolóanyaga, bútorok, elektromos és elektronikai eszközök csomagolása.”

Ha önnek mégis van hullámkartonja, és szeretné leadni, akkor érdemes tájékozódnia a legközelebbi udvarnál, hogy tudják-e fogadni, a szigorúan maximum személygépkocsiban szállítható mennyiséget. Itt egyébként mindig talál aktuális információkat a hulladékátvételről.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.