Soros: A CEU budapesti kampusza számíthat személyes támogatásomra

2019.08.16. 13:49

Az amerikai diplomák budapesti kiadásának ellehetetlenítésével Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra kényszerítette a CEU-t, hogy az Egyesült Államokban akkreditált képzéseit Bécsbe vigye, írja közleményében Soros György. Szerinte azonban a CEU továbbra is eltökélt abban, hogy mind akadémiai, mind a tágabb közösség számára eseményeket szervezzen a budapesti kampuszán.

„Ebben számíthat a Nyílt Társadalom Alapítvány segítségére, valamint az én személyes támogatásomra”.

Azt is írja, hogy a CEU-nak biztos a jövője: a Nyílt Társadalom Alapítvány meg kívánja növelni az egyetem pénzügyi alapját.

„Szeretném megköszönni a CEU közösségének a Michael Ignatieff elnök-rektor vezetése alatt - a nehéz körülmények ellenére - tanúsított kitartását és az intézmény iránti lojalitását. Ugyancsak hálás vagyok azért a támogatásért, amelyben az egyetem részesült a magyar és a nemzetközi akadémiai világ részéről”. 

A kormány még 2017 márciusában indított támadást a Soros György által alapított CEU ellen, azzal az első pillanattól kezdve nem túl hihető magyarázattal, miszerint rendezni kell a csalással, átveréssel működő külföldi egyetemek sorát. Aztán Lázár János egy  őszintébb pillanatában  csak elárulta, hogy az egyetem megtámadásának oka: Soros György.

A megváltoztatott feltételeket a CEU állítása szerint maradéktalanul teljesítette, ám a magyar kormány nem írta alá azt az államközi megállapodást New York állammal, amely a Magyarországon 2017-ben megváltoztatott felsőoktatási törvény (lex CEU) szerint feltétele lenne a képzések indításának.

A kormány hajthatatlannak bizonyult, tavaly december 3-án pedig a CEU vezetése azt jelentette be, hogy hiába teljesítették a módosított magyar felsőoktatási törvény előírásait, a kormány nem hajlandó aláírni a működésüket garantáló nemzetközi megállapodást, ezért amerikai akkreditációjú képzéseiket Bécsbe költöztetik.