Apollónia
15 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Segíteni akartak a nyugdíjas orvosok, most nem pótolják a nyugdíjukat

2019.08.17. 08:16

Két hónapja nem kap nyugdíjpótló ellátást a közkórházakban dolgozó idős orvosok egy része. Hiába adták be továbbfoglalkoztatási kérelmüket időben a kormányzatnak, késve kaptak választ. Így a munkáltatók nem igényelhették meg időben az ellátásukat, a problémát azóta sem sikerült megoldani, írja a Népszava.

A lap emlékeztet arra, 6 évvel ezelőtt döntött úgy az Orbán-kormány, hogy a közszférában dolgozóknak választaniuk kell a nyugdíj és a munka között. Ugyanis nem kaphatnak egyidejűleg munkabért és időskori juttatást. Az egészségügyben a nyugdíjaskorú orvosok és szakdolgozók továbbfoglalkoztatására is kizárólag akkor kerülhet sor, ha a munkáltatójuk előzetes kormányzati hozzájárulást szerez. Ha ez sikerült, akkor a nyugdíj helyett az azzal megegyező összegű jövedelemkiegészítést fizet az idősebb közalkalmazottainak.

A rendszerben dolgozó mintegy 17 ezer közalkalmazott gyógyító közül 5-6 ezren dolgoznak úgy, hogy megkapják a közalkalmazotti bérüket, és mellé a nyugdíjuk helyett járó nyugdíjpótló jövedelemkiegészítést. Ez utóbbit azonban június óta főként azoknak az orvosnak nem fizették ki, akiknek idén járt le a három évre szóló engedélyük.

Ezt ugyan a szükségesnél hetekkel később megkapták, de a munkabér mellé járó nyugdíjpótló ellátást nem, írja a Népszava.

Egy érintett a lapnak azt mondta: ha nem lennének tartalékai, nagyon nehezen tudná biztosítani a megélhetését. Röntgenorvosként havi nettó 200 ezer forintot kap, ebből a közüzemi és egyéb számlák rendezése után nem sok marad.

A járandósága elmaradásával kapcsolatban azonban hiába kérdezi munkáltatóját, az csak újabb papírokat kér tőle és zavaros válaszokat ad. Miközben a nyugdíjpótló összeg visszatartása alapjogokat sért, az érintett orvossal időközben a munkáltatója aláíratott egy nyilatkozatot, hogy problémájáról nem beszélhet a nyilvánosság előtt.

Weltner János sebész egyike azoknak, akik két hónapja nem kapják meg a nyugdíjpótló ellátásukat. Ő a Népszavának elmondta, az okozza a problémát, hogy egy friss és fontos jogszabály-változtatásról nem tájékoztatták az érintetteket. Ettől az évtől a nyugdíj mellett dolgozó munkavállalóknak nem csak kormányzati továbbfoglalkoztatási engedélyre van szükségük a járandóságuk folyósításához, hanem be kell nyújtaniuk a munkáltatójuknak az időskori ellátás megállapításáról szóló legfrissebb és eredeti határozatot egyaránt. Az új adatvédelmi szabályok miatt ezt a munkáltató hivatalból csak akkor kérheti, ha arra az érintettől felhatalmazást kap.

Kiderült: a nyugdíj mellett dolgozó orvosok jó része azért sem tudta a friss határozatot időben eljuttatni a munkáltatójához, mert az elmúlt másfél évben csak annak korrigálták a törvényben meghatározott félszázalékkal az előző évi jövedelme után a nyugdíját, aki ezt külön kérvényezte. A korábbi években ezt a korrekciót a nyugdíjfolyósító automatikusan elvégezte. A változásról viszont a legtöbben nem értesültek. Így tehát nemcsak a pénzüket nem kapták meg, de sokaknál az automatikus emelés is elmaradt.

A Népszavának sem a humán tárcát, sem a Magyar Államkincstárt nem sikerült az ügyben szóra bírni több heti levelezéssel sem. Választ csak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kaptunk. A hivatal azt írta: nyilvántartásuk alapján a munkáltatók mindösszesen 939 fő után igényelték meg a törvényben előírt 0,5 százalékos nyugdíjnövelés összegét, amelyet 2019. augusztus első napján utalványoztak. Azt innen sem sikerült megtudni, hogy még mennyien vannak azok, akik miután nem is tudnak arról, hogy igényelniük kellene, ezért továbbra sem kapják meg a jogosan járó emelést sem.