Merkel: Magyarország jól használja fel az EU-s pénzeket

DSC 2337
2019.08.19. 13:06 Módosítva: 2019.09.13. 20:50

Másfél órával azután, hogy Angela Merkel és Orbán Viktor beszédet mondott a soproni evangélikus templomban a páneurópai piknik 30. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen, a német kancellár és a magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tartott a soproni Városháza dísztermében. 

Addig a sajtótól sikeresen szeparálták el a két kormányfőt: kameráktól mentesen látogatott ki Merkel az 1989-es páneurópai piknik helyszínére az osztrák-magyar határra, és egyikőjük érkezését sem követhették le a fotósok, amikor az evangélikus templomhoz érkeztek.

Hogy ebben mennyi volt a biztonsági intézkedés és mennyi a német fél más szempontú, kifejezett kérése,arról csak találgatások vannak. (Annak azonban semmi jele sem volt, hogy Angela Merkel gyengélkedne.)

Ünnepelni jöttünk, de azért dolgoztunk is - kezdte a sajtótájékoztatót Orbán Viktor, megismételve "a szívünkhöz legközelebb álló gondolatokat: 30 éve volt, de nem veszített sem a fényéből, sem a fontosságából az a nap, amely a berlini fal leomlásához vezető pillanat volt.Európa újraegyesítésének kulcspillanata."

A munkamegbeszélés fő témáját gazdasági kérdések adták: a két ország közötti kereskedelmi forgalom minden évben rekordot dönt, tavaly meghaladta az 54 milliárd eurót. 6000 német vállalat működik Magyarországon,300 ezer embernek munkát adva. Korábban 14 új beruházásról született döntés - sorolta a számokat Orbán Viktor, ígérve, hogy az innováció és a high tech területén szakminiszteri szinten továbbra is napirenden van a kapcsolatok továbbfejlesztése.

Merkel is a 30 évvel ezelőtti páneurópai piknik fontosságával kezdte,hálás köszönetet mondva Magyarországnak a bátor lépésért,amit Németország sosem felejt el Magyarországnak - közölte a kancellár.

Az Európai Unió minden tagjának szorosabb egyesítéséről szólt, megemlítve Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság novemberben hivatalban lépő elnökét, aki mindeddig Merkel kormányának védelmi minisztere volt.

Merkel ezután Magyarország és Németország gazdasági kapcsolatáról szólt, kijelentve, hogy  Magyarország jól fekteti be ezeket a pénzeket az ország és a lakosság érdekében.

Egységesek vagyunk, vannak gazdaságilag sikeres országok, mint amilyen Magyarország is, így lehet, hogy a jövőben kevesebb olyan régió lesz, amely támogatásra szorul - mondta Merkel. "Mindig kompromisszumokat kell találnunk és ezt meg is fogjuk tenni."

Orbán szerint sajátos időszak történt azóta, hogy Magyarország és a térség az EU tagja. "Sokakat meglepő ütemben modernizálódnak és fejlődnek" - mondta a V4 és más térségbeli országról Orbán reagálva az újságírói kérdésre. A közép-európai régió jelentős növekedéssel jár hozzá az összeurópai teljesítményhez, így az európai érdekek figyelembevétele - amely a német-francia kapcsolatokon alapul - a térség népeinek érdekeinek figyelembevételével egészül ki.

Régen bontottak, most építenek

A ZDF kérdése a migrációra vonatkozott: Merkel helyesnek tartja az új startot, amelyet von der Leyen hirdetett meg - mondta Merkel. "A közös vonások figyelembevételével kell kezdenünk" - közölte Merkel optimistán nyilatkozott az ősszel felálló új Európai Bizottság munkáját illetően. 

Merkel szerint fair egyezményeket kell kötni a menekülteket kibocsátó országokkal, hogy lehetőleg maradhassanak a hazájukban.

"Osztom a kancellár optimizmusát" - mondta Orbán, aki a közelmúltban már beszélt Ursula von der Leyennel, biztatónak tartva az új hozzáállást.

Orbán szerint nincs ellentmondás abban, hogy 30 éve lebontották a kerítést,most viszont újak épülnek. "Az európaiak előtt azért lettek lebontva, hogy a kontinensen békében és biztonságban éljenek." Orbán szerint az Afrikából érkezők előtt azért kell felépíteni, hogy Európa továbbra is békében és biztonságban éljen. "A németek várkapitányi teendőit látjuk el, amikor a déli határainkat, az EU külső határait védjük."

„Küldhetnének néha bőkezűbb muníciót is, de a határvédelem a mi kötelezettségünk.” - mondta Orbán, megjegyezve, hogy szeretné, ha „a határvédelem költségeinek felét Brüsszel állja." Ez egyelőre nem sikerült, de a magyar kormányfő terve ennek elérése.

Ami a magyar demokráciát elmarasztaló véleményeket illeti,mi azokat politikailag elfogultaknak tekintjük, tényekkel nem támasztják alá, de nem nagyon vesszük figyelembe. Mindenki gyűjtsön személyes tapasztalatokat, jöjjön el, gyűjtsön tapasztalatokat és akkor meg fogja érteni, hogyan szervezik az életüket a magyarok. Ez más, mint a német francia, de más, mint akár az orosz. Szívesen ismertetjük meg a világgal, hogy mik azok a folyamatok, amelyek elindították Magyarországot a gyarapodás útján. Még nem lehetünk elégedettek, de Magyarország jól teljesít - közölte a kormányfő, majd a német és a magyar sajtó két-két kérdése után véget ért a sajtótájékoztató.

DSC 2328
Fotó: Bődey János / Bődey János

A német kancellár látogatása idején szinte az egész soproni belváros le volt zárva. De még a sajtótájékoztató után sem lehetett senki a főtéren, csak azok, akiknek külön meghívójuk volt.

(Borítókép: Bődey János / Index)