Orbán Merkelnek: A magyarok leveszik a kalapot a keményen dolgozó sikeres nők előtt

D MTI20190819006
2019.08.19. 11:53 Módosítva: 2019.08.19. 21:13

A sajtó távoltartása mellett kezdte me Angela Merkel a páneurópai piknik 30. évfordulója alkalmából szervezett látogatását, először az osztrák-magyar határ közelében lévő emlékműnél, ahol 1989 augusztus 19-én keletnémet állampolgárok százai menekültek át az akkor a tervek szerint csak néhány órára, szimbolikusan megnyitott határon.

Több utat már napok óta lezártak Sopronban, ahol a belváros egy részébe reggel 9 óra után már nem is igen lehetett bejutni. A város megközelítése azonban délelőtt 10 óráig nem ütközött forgalmi akadályba. Az utcán számtalan rendőr állt 4-5 fős csoportokban, a belvároshoz közelítve szinte minden sarkon.

A rendezvény sajtónyilvános része soproni evangélikus templomban tartott ökumenikus istentisztelettel kezdődött, ahol a német és a magyar kormányfő is felszólalt,emlékezve arra, hogy 30 éve több száz német tudott átmenni Nyugatra azután, hogy néhány órára Sopronnál megnyitották a határt.

A felszólalók beszédében a menekültkérdés és az egységes Európa volt a központi elem. Balog Zoltán, volt miniszter németül szólalt fel, szerinte önvizsgálatot kell tartanunk, hogy jól bántunk-e a 30 éve kapott szabadságunkkal. 

Néhány diák is beszélhetett, egyikük arra hívta fel a figyelmet, hogy ma is sokan kényszerülnek menekülésre, ahogyan 30 éve.

Kérünk téged vedd oltalmadba. Tedd a határainkat átjárhatóvá, és hogy ezek a határok szívünkben is leomoljanak.

Egy másik diák ahhoz kért erőt, hogy ki tudunk állni egy keresztény Európáért, és hogy meg tudjunk bocsátani az ellenünk vétkezőknek, illetve hálát adott a békéért.

Orbán Viktor beszéde elejét Németország és Angela Merkel méltatásának szentelte. Megtiszteltetésnek nevezte, hogy a német kancellár ellátogatott a rendezvényre. Nagyrabecsülésének adott hangot, hogy Merkel „Európa legnépesebb és legerősebb államának 14 éve, négy egymást követő választáson megválasztott vezetője” - Orbán nem említette, de összesen ő is négy választást nyert meg és eddig 13 évet töltött kormányfői pozícióban - és hogy azóta a kancellár „Európa megerősítésén és újraegyesítéséért dolgozik.”

Az európai egység sosincs kész, konfliktusról konfliktusra, vitáról vitára, napról napra kell újraalkotni, mondta.

Magyarországon a hölgyeket is kitüntetett figyelemmel kísérik, a keményen dolgozó sikeres nők előtt pedig a magyarok már messziről leveszik a kalapot, mondta Merkelre utalva a kormányfő. 

Sopron Orbán szerint különös helyet foglal el a magyarok szívében, a hűség városa ugyanis Magyarország feldarabolása után Magyarországhoz kötötte magát. Azt sem felejtjük el, hogy 30 éve összekapaszkodtak és áttörték a börtön kerítését ami Magyarország és a szabad világ között állt. Leomlott a fal, ami Magyarországot a szovjet világ részévé tette. Akkor ért véget a II. világháború után kialakult rend.

Keletről bontottuk le a keletről felépített falat.

Orbán azt mondta, a magyarok mindig is hívei voltak a német újraegyesítésnek.

Jobban támogattuk, mint akkoriban a németek.

Orbán szerint Magyarország számára csak akkor lett végleges a szovjet világból való kiszakadás, amikor egyesült Németország, majd a NATO-ba és az EU-ba "bemasírozhattunk". Helmut Kohl ezért is a magyarok hőse, és ezért van hatalmas kultusza idehaza, mondta.

„Első királyunk, máig meghatározó súlyos döntéseket hozott, koronát Rómából, de feleséget Bajorországból hozatott.”

Ez is bizonyítja, hogy a magyar-német kapcsolatok történelme nagyon hosszú, a viszonyra a magyarok mindig különleges kapcsolatként tekintettek.

Régi dolog ez régebbi, mint a soporni piknik és régebbi mint a 20. századi közös vereségeink.

Orbán a nem részletezett „közös vereségek” után beszélt a magyar-német kapcsalatok „mellbevágóan fájdalmas fejezetéről”:  1946-ban Sopronból kitelepített németekről, amiről azt mondta, olyan fájdalom, ami sosem múlik el, de azóta lélekszámban és önbecsülésben is megerősödtek a kisebbségi németek, és mindezek egy erős Európa irányába mutatnak.

A magunkfajta szabadságharcosok a kettészakadt Európa idején is tudtuk, hogy Európa csak egy van. Ma is ezen múlik minden, mondta.

Angela Merkel arról beszélt, hogy 30 éve a rendezvény célja az volt, hogy megünnepeljék a békét, és kis cetlin az eseményre meghívókat osztogattak, amik eljutottak a nagy számban Magyarországon nyaraló kelet-németekhez, akik több százan indultak meg Sopron felé, hogy kijussanak a szabad világba.

A páneurópai piknikből világra szóló esemény lett.

Szerinte bár volt feszültség, de a határőrök rendkívüli bátorságról tettek tanúbizonyságot, amikor az emberséget a szolgálati parancs elé helyezték, és nem lőttek, ahogy a történelemben korábban annyiszor.

Mi, németek, nagy hálával gondolunk arra, amit a magyarok tettek a megosztottság megszüntetéséért.

Sopron szerinte a példája annak, ha kiállunk az olyan oszthatatlan értékek mellett, ami minket európaivá tesz. Európa csak annyira tud erős lenni, amennyire egységes, és az európai békeprojekt sem önfenntartó, utalt Merkel a ma eseményeire.

Mindez megköveteli, hogy néha átugorjunk a saját árnyékunkon, és erre emlékeztetnek minket a háborús zónákból érkező menekültek.

„Közösen alakítjuk a jövőt, együtt megyünk a demokrácia és az egység útján, amihez erőt ad a páneurópai piknik”, mondta Merkel, aki magyarul köszönte meg a beszéde végén. 

(Borítókép:  Orbán Viktor kormányfő beszédet mond a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten a soproni evangélikus templomban 2019. augusztus 19-én.- fotó: S zecsődi Balázs / MTI)