Mit mondott pontosan Merkel az EU-s pénzek magyarországi felhasználásáról?

2019.08.20. 13:03

A páneurópai piknik 30. évfordulója alkalmából hétfőn Sopronba látogatott Angela Merkel, aki a köszöntője után munkamegbeszélést folytatott Orbán Viktorral. Az eseményt követő sajtótájékoztatóról több orgánum beszámolójában – köztük a miénkben is – megjelent a német kancellár azon kijelentése, hogy Magyarország jól használja fel az uniós forrásokat. 

A megszólalás kisebb turbulenciát eredményezett a hazai nyilvánosságban, miután több felületen elkezdett terjedni egy kiírás, amely szerint hírhamisításról van szó, Merkel nem is mondott ilyet az uniós pénzekről. 

„Egyértelműen arról beszélt Merkel, hogy a magyarországi német ipari befektetések az Európához való gazdasági felzárkózást segítő, munkahely-teremtő és növekedésserkentő határok tekintetében lettek [értelemszerűen Németország részéről] jól befektetve. Tehát, még egyszer: szó sem volt, még csak áttételesen sem az EU-s támogatásokról! Sajnos az egész magyar média abban a formában vette át ezt a passzust, ahogy az az M1-es kormánymédiában elhangzott” – olvasható a posztban, amelyet több olvasó elküldött lapunknak. 

Meghallgattuk az eredeti, német nyelven elhangzó beszédet, amely alapján a Facebookon terjedő leleplezés nem állja ki az igazság próbáját. A kancellár a sajtótájékoztatón szó szerint a következőt mondta: 

A kohéziós alapok, a strukturális alapok azzal a céllal jöttek létre, hogy elősegítsék a konvergenciát az EU-n belül – és ha ránézünk a magyar gazdasági növekedési rátákra, akkor láthatjuk, hogy ezt a pénzt az ország jól fektette be, hogy ez az emberek javát szolgálja –, és Németország örül, hogy magyarországi munkahelyeivel részt tud venni ebben a növekedésben.