Vilmos
21 °C
32 °C

Munkaerőhiány miatt már a konyhát is le kellett állítani a Vakok Intézetében

2019.08.22. 21:22 Módosítva: 2019.08.22. 22:01

Még szerdán írta meg a Népszava, hogy felmondott a szakács és több konyhai dolgozó is a Vakok Állami Intézetében, miközben az intézmény alkalmazottainak a kedvezményes munkahelyi étkezés volt az egyetlen kedvezmény, amit az alacsony fizetés mellé kaptak.

A lapnak az intézmény dolgozói azt mondták,

miközben a néhány éve végzett 1 milliárdos nagyságrendű épületfelújítás során vadonatúj konyhát építettek, ezt a konyhát most személyzet hiányában le kellett állítani.

Az RTL Klub csütörtöki híradójának azonban az intézet fenntartója, a Népszavának még nem nyilatkozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság elmondta, a konyha nem zárt be. Az ebédet egy külsős cég, a többi étkezést az intézmény biztosítja. A felmondások tényére, illetve az étkezések jövőbeni árára vonatkozó kérdésre azonban nem válaszoltak, de a Vakok Állami Intézete nyilvános álláshirdetésekben keres szakácsot és kisegítőt is.

A Magyar Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a nagyjából nettó 130 ezer forintos közalkalmazotti fizetés mellett nem csoda, ha az állami intézmények nem találnak konyhai munkásokat. Az intézet 221 álláshelyéből egyébként 152 közalkalmazotti, a többiek a munka törvénykönyve hatálya alá tartoznak, még a szakdolgozóknál is kisebb fizetésért dolgoznak. A kormány béremelésekről szóló bejelentései ellenére

a szociális területen foglalkoztatottak nem tudnak elmozdulni a bérrangsor utolsó helyéről, sőt, leszakadásuk inkább nőtt 2010 óta.

Az egyes ágazatok jövedelmi viszonyait bemutató országos kereseti statisztika szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott szociális munkások nettó átlagkeresete 155 ezer forint környékén van, de az átlag valószínűleg inkább a 130 ezer forint környékén lehet. Ezért a Népszava szerint olyan mértékűvé vált a pálya elhagyása, amit már egyszerű béremeléssel nem, esetleg egy életpályamodell bevezetésével lehetne orvosolni.