Alfonz
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Új államtitkárok lesznek az innovációs tárcánál és a humánminisztériumban is

2019.08.23. 13:46 Módosítva: 2019.08.23. 13:50

A felsőoktatás felügyelete szeptembertől az Emmitől az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) kerül, ami több szerkezeti és személyi változással jár. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki kormányinfón megerősítette az erről szóló híreket.

  • A felsőoktatásért felelős államtitkár Bódis József lesz az Innovációs és Technológiai Minisztériumban. Bódis József orvos, egyetemi tanár 2010-től a Pécsi Tudományegyetem rektora volt, majd 2018-tól az Emmi oktatásért felelős államtitkára lett. Miután a szakképzés felügyelete már korábban átkerült a Palkovics László által vezetett ITM-hez, Bódis a felsőoktatás, a szakképzés és az innováció irányítását végzi majd.    
  • A köznevelés ügye az eddigi helyettes államtitkárságból önálló államtitkársággá alakul az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Ezt Maruzsa Zoltán vezeti államtitkárként. Maruzsa korábban az ELTE oktatója volt, 2012 óta tölt be vezető posztokat az Emmiben: volt felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, 2015 és 2017 között az Oktatási Hivatal elnöke, majd miniszteri biztos és köznevelésért felelős helyettes államtitkár.
  • Távozik az Emmiből Horváth Zita, eddigi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Ő szintén az innovációs minisztériumban folytatja pályafutását. Horváth Zita már tagja a Magyar Tudományos Akadémiától elvett kutatóhálózat irányításával megbízott Eötvös Loránd Kutatási Hálózat irányító testületének. 
  • Az Innovációs és Technológiai Minisztériumban Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, a parlamenti államtitkárság vezetője a jövőben az újonnan létrehozandó kereskedelempolitikai és fogyasztóvédelmi feladatokért felelős államtitkárság vezetője lesz.  Cseresnyés Péter 2000 óta a nagykanizsai Fidesz elnöke, 2002 óta országgyűlési képviselő, 2010-ben Nagykanizsa polgármestere lett. 2015-től a Nemzetgazdasági Minisztérium munkerőpiacért és képzésért felelős államtitkára volt, majd parlamenti államtitkár lett az ITM-ben.
  • Az Innovációs és Technológiai Minisztérium új parlamenti államtitkára Schanda Tamás lesz, aki eddig európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár volt a tárcánál. Schanda Tamás 2011-től az Educatio Társadalmi Szolgáltató Kft. közoktatási szakértője volt, majd a Magyar Külügyi Intézet koordinációs igazgatója. 2014-2016 között az Emmiben volt ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, 2016-2018 között pedig európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár.
  • Boros Anita lesz az ITM-ben szintén új szervezeti egységnek számító építésgazdasági és infrastrukturális államtitkárság vezetője. Boros Anita jogász 2012-től a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban volt miniszteri főtanácsadó, majd 2015-től helyettes államtitkár. 2017-ben gyermeke születése miatt lemondott. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensét, az Államtudományi és Közigazgatási Kar intézetvezetője később a Handó Tünde által vezetett Országos Bírósági Hivatal elnöki biztosa volt, ahol a közigazgatási bíróságok felállítását előkészítő projektet felügyelte.
  • Korábban nem kapott nagyobb figyelmet, de júniusban távozott az Emberi Erőforrások Minisztériumából Pacsay-Tomassich Orsolya nemzetközi ügyekért felelős államtitkár. Ő július elsejétől a Külgazdasági és Külügyminisztériumban lett a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkár.