Gyurcsány kizöldült

2019.08.23. 14:38

A Föld tüdejeként funkcionáló Amazonas esőerdőben pusztító tüzek (és egyre nagyobb méreteket öltő fakivágások) kérdése nemcsak a nemzetközi, de a hazai politikában is megjelent. Rónai Sándor, a DK EP-képviselője csütörtökön kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy tesznek-e valamilyen lépést az esőerdők védelmében, mivel "az esőerdők termelte oxigén a Föld minden lakója számára létfontosságú, az ott élő fák pedig a légköri széndioxid megkötésével fékezik a globális fölmelegedést, lassítják a közelgő klímakatasztrófa bekövetkeztét". 

A klímaváltozás elleni fellépés érezhetően egyre fontosabb politikai a DK-nak, az utóbbi időben Gyurcsány Ferenc is többször posztolt erről. Egy hete még csak ennyit: 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Valaki szóljon már @orbanviktor -nak, hogy nézzen hátra:) #gyurcsany #europaimagyarok

Gyurcsány Ferenc (@ferenc.gyurcsany) által megosztott bejegyzés,

A volt miniszterelnök pénteken már bővebben is kifejtette gondolatait. "Nyilván nagyon fontos, hogy a kormánypárt aktuális hülyéje mit mondott tegnap vagy, hogy egy kisvárosban még nem állt össze az ellenzéki együttműködés" - kezdte posztját Gyurcsány, aki szerint eközben lassan leég az Amazonas, "mi meg előbb-utóbb megfulladunk". 

A politikus úgy látja, hogy ez nem fontos a magyar kormánynak, mert ha "úgy véli, hogy ha erről beszél, esetleg politikai konfliktust vállal a minősíthetetlen brazil elnökkel és az nem hoz szavazót" - írta Gyurcsány, aki szerint ezzel Orbánék elárulják az embereket. 

Én az ötvennyolc évemmel már el fogok éldegélni. De mi lesz a mostani húsz évesekkel és az ő unokáikkal? A magyarkodó magyar kormány a magyarok megölésében fog így résztvenni. Hazafias alapon. Pár százalék szavazatért. Micsoda istentelen banda ez, hogy nem látnak holnapnál tovább?!

- jelentette ki a politikus. 

A brazíliai esőerdőben minden évben törnek ki erdőtüzek, de ezek száma most drasztikusan megemelkedett. Az esőerdők szándékos felégetése nem brazil belügy és nem brazil mezőgazdasági kérdés, a Föld egész klímáját érinti, és mostanra világpolitikai kérdéssé vált. A vad megnyilatkozásairól ismert brazil elnök, Jair Bolsanaro a gazdaság erősödését reméli az esőerdőktől elhódított területektől, közben Németországot, Norvégiát támadja, és szó szerint a civil szervezeteket vádolta meg az esőerdő szándékos felgyújtásával - írtuk korábbi cikkünkben. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.