Letarolták a Szent Margit Gimnázium kertjét Szentimrevárosban

AUG 22-I ALLAPOT
2019.08.23. 17:47

Olvasói bejelentést kaptunk arról, hogy nagyszabású építkezés zajlik Szentimrevárosban, és a környéken élők legnagyobb megdöbbenésére letarolták a Villányi úti Szent Margit Gimnázium hátsó kertjét. A Gellérthegy aljában fekvő, nagy zöldterület az út felől nem látszik, a Ménesi útról nézve viszont meghatározta a környék látképét, és a szomszédos lakóházaknak - ez elsősorban a Himfy utca villáit jelenti - kellemes, parkszerű környezetet biztosított.

A területen ránézésre 50-70 éves, öreg fák sokasága állt, a facsoportok között az iskola sportpályái helyezkedtek el.

Az iskola alapítása óta szép, parkos környezetben állt, ahogy erről a két háború közötti archív felvételek is tanúskodnak.

A park helyére most nagy méretű tornacsarnokot épít az intézmény fenntartója, az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációja. Az építkezés június 14-én kezdődött, az utolsó fát tegnap, augusztus 22-én vágták ki. Ezért külön lobbizott az egyik szomszédos ház lakója, mert évtizedek óta adott árnyékot az épület számára, és kívül helyezkedett el a munkagödrön, de végül mennie kellett. A park helyén most egy hatalmas munkagödör található.

A környéken lakók kikérték az építkezés dokumentációját, amiből kiderül, hogy 41 darab fát vágtak ki. Azt senki nem állítja, hogy mindez szabálytalanul történik, hiszen a munkálatok engedéllyel zajlanak, azt viszont igen, hogy betonsivataggá válik egy zöld, élhető környék, és hogy a csarnok léptéke indokolatlan, elüt a környező beépítésétől. Az iskola épületében jelenleg is van tornaterem, ezért a lakók nem értik, hogy mi szükség van ekkora új tornacsarnokra.

A Google légifotóján látszik, hogy a területen sok idős fa volt a sportpályák között.
A Google légifotóján látszik, hogy a területen sok idős fa volt a sportpályák között.
Fotó: Google Maps

Megkérdeztük a Szent Margit Gimnáziumot a beruházásról. Arra voltunk kíváncsiak, ténylegesen hány fát vágtak ki, és ezek közül hány volt egészséges, az építkezés az iskola parkjának mekkora részét érinti, és hogy pótolják-e valahol a kivágott fákat. Azt is szerettük volna megtudni, hogy miért érezte szükségét az iskola egy ekkora építkezésnek pont ezen a helyen, de kérdéseinkre mindössze egy mondatos válasz érkezett:

Örömmel tájékoztatjuk, hogy mindent a hatályos jogszabályok alapján végzünk.

(Borítókép: Az új tornacsarnok munkagödre, itt korábban kert volt 2019. augusztus 22-én. Fotó: Olvasói fotó / Index)