Máris eldurvult kissé a kampány Hódmezővásárhelyen

2019.08.23. 18:35

Még csak augusztus vége van, de Hódmezővásárhelyen máris eldurvulhatott kissé a suttogó kampány, legalábbis erre utal az a közlemény, amely a város független polgármestere, Márki-Zay Péter Facebook-oldalán jelent meg. Ebben Márki-Zay elnézést kér, ha bizonyos visszajelzések megosztását bárki is személyes támadásnak értelmezte volna, és arra kéri a Fidesz által támogatott kihívóját, Grezsa Istvánt, hogy üljön le vele egy nyilvános vitára a város jövőjével kapcsolatban. És hogy mik azok az állítások, amiktől Márki-Zay elhatárolódik?

  • "István a leghatározottabban cáfolta, hogy házasságon kívüli gyermeke lenne, amit én elfogadtam és mindenkit arra kérek, hogy ezt az alaptalan pletykát ne terjesszék."
  • "István megerősítette, hogy édesapját többször átvilágították és nincs semmilyen pártállami múltja."

A két felvetés egy olyan kérdőívben jelent meg Márki-Zay oldalán augusztus 9-én, ami a jelöltekkel kapcsolatos pozitív és negatív benyomásokról szólt. Vagyis nem arról van szó, hogy Márki-Zay ezeket tényként megosztotta, de mégiscsak szerepeltek a dokumentumban mint "lakossági vélekedések", például abban a formában, hogy

apjának ügynökmúltja elvétve kerül elő, közismert és mindenki által szeretett tanár volt.

A polgármester szerint ugyanebben a bejegyzésben a választók vele kapcsolatos alaptalan benyomásai ugyanúgy szerepeltek, például olyasmik, hogy szemétiszapot hozott be a városba, vagy hogy Vásárhely szemetesebb lett.

Hódmezővásárhely egyike azoknak a városoknak, ahol a legnagyobb csata várható az őszi önkormányzati választás során, ugyanis a Fidesz számára súlyos, szimbolikus jelentőséggel is bíró vereséget jelentett, amikor 2018 februárjában az ellenzéki pártok által közösen támogatott, független jelölt, Márki-Zay Péter legyőzte a kormánypárti Hegedűs Zoltánt. A vásárhelyi önkormányzatot a rendszerváltás óta megszakítás nélkül a jobboldal vezette.

Idén Márki-Zaynak új kihívója van egy régi MDF-es politikus, Grezsa István orvos személyében, akit független jelöltként támogat a Fidesz. Grezsa eddig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosként tevékenykedett.