Karácsony Gergely szó szerint biodíszlettel kampányol

D MTZ20190825004
2019.08.25. 14:40

Karácsony Gergely az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje vasárnap hivatalosan is elindította az 50 napos kampányát egy Deák téri sajtótájékoztatóval - írja az MTI.

A kampánya egyik legfontosabb eleme néhány vele utazó fa lesz, amelyeket elvisz majd minden kampányeseménre, hogy így jelezze, hogy egy sokkal zöldebb, sokkal élhetőbb Budapestet szeretne elérni. fákat a választások után a fővárosi Városháza Parkban ültetnék el. A zöldebb Budapest pedig olyan intézkedéseket jelentene Karácsony szerint, hogy visszaadnák a budapestieknek a Városligetet vagy a Római-partot.

Azt szeretnék, hogy Budapest egy olyan hely legyen, amely "mindannyiunk közös otthona", és amely az elmúlt kilenc év "elszalasztott lehetőségei után" valóban egy élő és élhető város legyen - mondta. Karácsony Gergely közölte: a főváros minden részén elindították kampányukat, és ajánlásgyűjtéseik azt mutatják, hogy "gyakorlatilag szinte valamennyi jelölt már most is rendelkezik az induláshoz szükséges aláírásokkal".

De nemcsak a zöld programmal szeretne népszerűvé válni. A lakhatási helyzettel is foglalkozna.

Ezen kívül azt mondta, hogy a kerületi ellenzéki polgármester-jelöltekkel szeretnék visszaszerezni Budapestet és visszaadni azt a budapestieknek. Úgy fogalmazott: visszaadnák a budapestieknek "az elvesztett esélyt" arra, hogy mindenkinek legyen megfizethető lakhatása, azokat az éveket, amelyeket "elrabolt tőlük a budapesti összeomlott egészségügyi ellátás" és elvesz tőlük a város rossz levegője.

Népszerű intézkedése lenne még a stadionstop, aminek értelmében csak akkor épülhetnének további stadionok Budapesten, ha arra az adott környéken élő lakók az áldásukat adják. Hangsúlyozta, hogy polgármesterként a legfontosabb kérdésekben ki szeretné kérni a budapestiek véleményét.

Kerületi polgármesterjelöltjeiket Karácsony Gergely egy sokszínű politikai szövetség részeseinek nevezte. Olyan emberek, akik különböző pártokban politizáltak, de most mégis képesek voltak félretenni a korábbi sérelmeiket annak érdekében, hogy a közös célt megvalósítsák - mondta.

Hangsúlyozta: nem csak érdekszövetség alakult, hanem közös értékeik vannak. Mindannyian hisznek abban, hogy Budapestnek zöldebbnek, igazságosabbnak, szolidárisabbnak, toleránsabbnak, nyitottabbnak és szabadabbnak kell lennie - fogalmazott.

A kampánybüdzséjük "meglehetősen szerény lesz", nagyságrendileg 100-150 millió forint az, amit a pártok "összedobtak" annak érdekében, hogy egész budapesti kampányukat finanszírozzák. Emellett kis összegű adományokat is gyűjtenek - tette hozzá. Karácsony azt is mondta,  az ellenzéknek egy főpolgármester-jelöltje van, Karácsony Gergely. Mindenki más, aki elindul, "a változatlanság jelöltje, vagy ha úgy tetszik, a Fidesz jelöltje".

(Borítókép: Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt sajtótájékoztatót tart az ellenzéki kerületi polgármesterjelöltek társaságában a belvárosi Deák Ferenc téren 2019. augusztus 25-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)