A Duna parti cipőkbe köpködő jobbikos a Momentum és az LMP támogatásával indulhat Debrecenben

2019.08.26. 15:49

Botrány kezd kibontakozni az LMP és a Momentum debreceni háza táján, miután kiderült, Kulcsár Gergely a Jobbik, és az említett két párt közös képviselőjelöltjeként indulna az önkormányzati választáson. 

A444.hu emlékeztetett arra: a jobbikos Kulcsár Gergely az a "hírhedt politikus", aki beleköpött a holokauszt Dunába lőtt áldozatainak emlékére a rakparton felállított vascipők egyikébe, majd erről humorosnak szánt levélben tájékoztatta jobbikos politikustársait. Egy másik, ismertté vált levelében, 2012. április 10-én azt írta a frakciótársainak, a közelgő parlamenti holokauszt-emléknapról értekezve, hogy

Baráth Zsolt képviselőtársunk kiváló felszólalása miatt meg van rá az esély, hogy valamelyik biboldó-bérenc frakció kezdeményezni fogja, hogy felállva emlékezzen a Ház a kamukauszt állítólagos áldozataira. Akkor mit teszünk?

"Amit Kulcsár az akkori levelében írt, az teljes mértékben vállalhatatlan, ilyen megnyilvánulásoknak nincs helye a magyar közéletben. Mi viszont hiszünk abban, hogy a Jobbik és vezetői sokat változtak az elmúlt években"

- válaszolta a 444.hu idevágó kérdéseire Mándi László, a Momentum debreceni szervezetének elnöke. A politikus szerint ha az ellenzék országosan is együtt tud dolgozni a korábban szélsőséges Jobbikkal, akkor

Kulcsár is megérdemel egy esélyt, de a jövőre nézve zéró toleranciát hirdetnek az esetleges szélsőséges nézeteivel szemben.

A portál közzétette a részletes levelezést is Kulcsár ügyében, abból úgy tűnt, a kérdés lezártnak tekinthető, és a Momentum és az LMP gyakorlatilag szó nélkül elfogadta, hogy a Jobbik ragaszkodik politikusa indításához.

Ezzel szemben az LMP, információink szerint egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy Kulcsár bármilyen bocsánatkérése és jövőbeni, nem neonáci magatartása esetén is vállalható. A párt országgyűlési képviselője, Ungár Péter egy más témában tartott sajtótájékoztatóján például világossá tette, elfogadhatatlan Kulcsár indítása. 

Ungár kijelentette:

a Jobbiknak el kell döntenie, komoly gondolja-e a néppártosodást vagy pedig antiszemita embereket indít képviselőjelöltként. Kulcsár Gergely politikai tevékenysége vállalhatatlan, nincs helye a magyar közéletben

- tette hozzá.

Az Index úgy értesült, a Momentum országos elnöksége sem tekinti lezártnak az ügyet, vizsgálja a kérdést.