Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

November végéig előzetesben maradhat a Hableány tragédiáját okozó ukrán kapitány

2019.08.27. 14:04

A VI. és a VII. kerületi ügyészség kérte a nyomozási bírónál, hogy a bíróság hosszabbítsa meg három hónappal, azaz november végéig a Hableány tragédiáját okozó Viking Sigyn luxushajó ukrán kapitányának előzetes letartóztatását.

Mint indoklásukban írták, így biztosítható Jurij C. jelenlétének biztosítása az eljárásban, továbbá annak elkerülése, hogy megnehezítse vagy megakadályozza a bizonyítást.

A dunai hajókatasztrófában május 29-én összesen huszonnyolcan veszítették életüket, köztük a Habelány magyar kapitánya és matróza. Egy áldozatot még mindig nem találtak meg a búvárok a Dunában. A balesetet heten élték túl.

A hajóskapitány ellen vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetésének vétsége mellett segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt folyik eljárás. Legutóbb augusztus elején hosszabbították meg Jurij C. előzetes letartóztatását, akkor augusztus 31-ig.

A Fővárosi Törvényszék Jurij C. letartóztatását egyszer már megszüntette: június 13-án 15 millió forintos óvadék ellenében a kapitányt bűnügyi felügyeletbe helyezte. Ez azt jelentette, hogy Budapest területét nem hagyhatta el, hetente kétszer jelentkeznie kellett a rendőrségen és nyomkövetőt is viselnie kellett. 

Polt Péter legfőbb ügyész a döntés után jogorvoslati indítványt nyújtott be a Kúrián, hogy mondja ki, a bíróságok törvénysértőn jártak el, amikor megszüntették a férfi letartóztatását. A Kúria ezt július 29-én ki is mondta, a Fővárosi Főügyészség pedig nem sokkal később megint indítványozta a kapitány letartóztatását.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport