Megpuccsolták Schmidt Máriát a saját intézetében

DMOHA20150202012
2019.08.27. 18:05 Módosítva: 2019.08.27. 18:52

Váratlanul felmondott a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány alatt működő XXI. Század Intézet több munkatársa, köztük az a Lánczi Tamás is, aki korábban a Schmidt Mária-féle Figyelő című újság főszerkesztője is volt. A lap később átkerült az ötszáz médiumot tömörítő kormánypárti médiaholdinghoz, és Lánczi távozott a főszerkesztői posztról.

A 444 úgy értesült , hogy Deák Dánielt kivéve mindenki felmondott az intézetnél. 

Schmidt Mária az Intézet Facebook-oldalán közzétett sajtóközleményében puccsszerűnek nevezte a távozást. 

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány fenntartásában működő XXI. Század Intézet munkatársai, köztük Lánczi Tamás, az Intézet igazgatója a mai napon váratlanul és puccsszerűen, azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondta munkaviszonyát.

A munkatársak döntése kockáztatja a XXI. Század Intézet tevékenységét, különösen az önkormányzati választási kampány előtt végzett kutatások publikálását, valamint a Kormány által meghirdetett, »30 éve szabadon« Emlékév egyes programjainak megvalósulását.

Bár az igazgató és néhány munkatárs döntése nehéz helyzetbe hozza a Közalapítványt, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a XXI. Század Intézet a vállalt feladatait zökkenőmentesen végezze

 – írta Schmidt Mária, aki nem kívánta lapunknak bővebben kommentálni az esetet. 

A XXI. Század Intézet hozta el többek között Milo Yiannopoulos alt-rightos celebet Magyarországra, a pedofíliával is hírbe hozott botrányhős azonban még a Fidesz háza táján is kiverte többeknél a biztosítékot. 

Schmidt Máriára egyébként az utóbbi időben rájár a rúd, előbb a Figyelő került ki a felügyelete alól, majd a Sorsok Háza projektből rakták ki

(Borítókép: Schmidt Mária. Fotó: Mohai Balázs / MTI)