Nem volt meg a kémia Mária és Tamás között

D  YT20190403005
2019.08.28. 13:17

Információink szerint nem politikai szakításról van szó, hanem munkaszervezésbeli problémák miatt mondott fel kedden Lánczi Tamás és – Deák Dániel kivételével – a teljes stáb a kormányközeli XXI. Század Intézetnél. „Mária nem volt elégedett Tamás teljesítményével, Tamás viszont úgy érezte, hogy mindent megtesz, ráadásul nem kap világos utasításokat” – mondta egy ügyre rálátó forrásunk.

A konfliktus a rendszerváltás emlékév körüli feladatok szervezésében öltött testet, Schmidt úgy érezte állítólag, hogy nem halad megfelelő ütemben a projekt, amelyben konferenciák, előadások és egyéb események lebonyolítása is beletartozik.

Schmidt és Lánczi már a Figyelőnél is együtt dolgoztak, de egy forrásunk szerint ott „Lánczi lényegében azt csinált, amit akart, az intézetben viszont heti-napi szinten egyeztettek, és kiderült, hogy nincs meg köztük a megfelelő kémia”.

Az biztos, hogy a távozók – akikről azt mondják, hogy mind „Tamás emberei” – nem tudnak egy az egyben átmenni máshová a NER elemzői univerzumában, mert a Századvég, a Nézőpont és az Alapjogokért Központ egyszerre ennyi embert nem tud felszívni, de

ez a világ úgy működik, hogy ha van pluszfeladat, akkor mindig szükség van pluszemberre

– fogalmazott egy másik forrásunk, aki szerint el fognak tudni helyezkedni a távozók. Bár Schmidt tegnap azt írta, hogy veszélybe került a rendszerváltás-emlékév lebonyolítása, a Terror Házából valószínűleg át fognak tudni csoportosítani embereket, de az megakaszthatja a projekt menetét, hogy új embereknek kell folytatni a megkezdett munkát.

Egy beszélgetőtársunk szerint meglepő, hogy Lánczi az önkormányzati választások előtt másfél hónappal felmondott, leginkább azért, mert ennek kárát szenvedheti a kormánypárti nyilvánosság.

Mindenki fontos szerepet játszik, tévékben, rádiókban nyilatkozik, a megszólalók pedig cégek alkalmazottaiként jelennek meg. Kevés olyan van, mint Török Gábor, aki önálló entitás, és elég annyit odaírni a neve mellé, hogy elemző

– mondta egy Fidesz-közeli politológus.

Forrásaink különbözőképpen ítélték meg, milyen hatással lehetnek a történtek Lánczira. „Tamás komoly veszteséget fog szenvedni, az biztos, Mária szoros kapcsolatban van felsőbb szinten mindenkivel, Orbánnal is, de gondolom, beárazta ezt a lépést” – fogalmazott egyikük. Egy másik ismerőse azt mondta, hogy Lánczi valószínűleg alaposan átgondolta, mit csinál, és nem a semmibe ugrott, hanem

egy jobb alternatívát választott.

Valószínűnek tűnik, hogy Lánczi anyagilag nem fog összeomlani, ő vezeti a tanácsadó csapatot Habony Árpád londoni tanácsadó cégében, a Danube Business Consulting Ltd.-ben, amely 2018-ban 149 millió forintnak megfelelő font bevételt könyvelhetett el.

(Borítókép: Orbán Balázs a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, Lánczi Tamás a XXI. Század Intézet igazgatója, Szabó Dávid József a XXI. Század Intézet stratégiai vezetője, Békés Márton a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója és Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum fõigazgatója (b-j) a Ki nyeri a XXI. századot? - Egy évtizeddel a gazdasági válság után címmel tartott konferencián a Terror Háza Múzeumban 2019. április 3-án. Fotó: Illyés Tibor/MTI)