Kérlelhetetlen Hunvald György, Karácsonyék kérésére sem lép vissza a polgármester-jelöltségtől

2019.08.29. 22:10

Kerek perc visszautasította hat ellenzéki párt ajánlatát, nem hajlandó visszalépni Hunvald György. Az egykori MSZP-s politikus és korábbi erzsébetvárosi polgármester azután is elindulna a VII. kerületi polgármesteri címért az őszi önkormányzati választáson, hogy igazából elfogyott mögüle a párttámogatottság.

A hűtlen kezeléssel vádolt politikus még július végén bejelentette, nem akarja megakasztani az ellenzéki összefogást, ezért civilben folytatja a politizálást.

Ezután augusztus végén be is jelentkezett korábbi kerülete vezetői posztjára, méghozzá, mint kiderült, egy igencsak furcsa ferencvárosi szervezet képviseletében igyekszik erzsébetvárosi polgármesterré válni.

Emlékezetes az is: nemrégiben vádbeszédében az ügyész letöltendő szabadságvesztést kért hűtlen kezelés miatt Hunvaldra exszocialista politikusra, volt országgyűlési képviselőre és erzsébetvárosi polgármesterre. A vádhatóság a perújítási eljárásban – amit 2016 júniusában kezdeményezett – több mint tíz évvel ezelőtti megbízási, illetve munkaszerződések miatt kéri Hunvald György megbüntetését. Az ügyészség szerint a vádlott VII. kerületi polgármesterként színlelt szerződéseket kötött ismerőseivel, barátaival, ami után nem történt teljesítés, munkavégzés, és ezzel 45 millió forint kárt okoztak Erzsébetvárosnak.

Az ügyről részletesebben itt írtunk, Hunvald több mint két évet töltött előzetes letartóztatásban, ügyei közül több a strasbourgi emberi jogi bíróságig is eljutott. Ráadásul Hunvald állította korábban, korábban azért tért vissza a helyi politika fősodrába, mert a vele történtek után rehabilitálódni szeretett volna. Szerinte csak a választók rehabilitálhatják, de ezt a lehetőséget néhány ellenzéki párt a tavasz óta tartó tárgyalásokon kizárta.

Az erzsébetvárosi polgármesterjelölés jogát a Demokratikus Koalíció kapta meg, így a pártok Niedermüller Péter mögött sorakoztak fel, a Momentum pedig pedig azt is kizárta, hogy Hunvald György közös képviselőjelölt legyen bármely önkormányzati körzetben. Hunvald lényegében ezzel is magyarázta az MSZP-ből kilépést:

Nem arról volt szó, hogy mindenáron polgármesterként szerettem volna megmérettetni magam, hanem azt a lehetőséget is kizárták, hogy képviselőjelöltként induljak. Gyakorlatilag a politikai halálomat akarták elfogadtatni velem

– írta, hozzátéve, ezért is döntött úgy, hogy nem áll az ellenzéki összefogás útjába, elhagyja pártját, de megméreti magát a korábban is általa irányított kerületben.

Csakhogy ezzel, mivel így két viszonylag ismert ellenzéki polgármesterjelölt is csatasorba áll a fideszes Vattamány Zsolt kihívójaként, a kormánypárti regnáló polgármester esélyei jelentősen javulnak.

Főként úgy, hogy Hunvald a ferencvárosi Fideszhez köthető szervezete révén egyéni képviselőjelölteket is állított, így pedig akár az ellenzéki pártok kerületi többsége is kérdésessé vált. 

Éppen ezért csütörtökön Karácsony Gergely, Niedermüller Péter, Gy. Németh Erzsébet és Molnár Zsolt levelet írtak a 26 évig az MSZP-ben politizáló politikusnak, és arra kérték, hogy az ellenzéki összefogás érdekében lépjen vissza az indulástól.

Cserébe felajánlották, hogy egy nyerhető egyéni választókerületben nem indítanak ellene jelöltet, így az gyakorlatilag biztos befutó helyet jelenthet számára az önkormányzatba – noha nem az ellenzéki pártok jelöltjeként, hanem független képviselőként.

 Hunvald végül egy a Facebookon is megjelentetett levéllel válaszolt, visszautasítva az ajánlatot. A néhol pikírt hangvételű levél nemcsak a Hunvaldnak „Kedves Gyuri!” megszólítással írók szándékait és céljait teszi kérdésessé, de azt is egyértelműsíti:

A Lokálpatrióták nem azért indulnak, hogy Hunvald György kapjon egy körzetet, hanem azért, hogy azt a programot, amelyet képviselünk és amiben hiszünk, a következő önkormányzati ciklusban közösen megvalósítsuk.

Röviden a lényeg: Hunvald és csapata nem lép vissza az indulástól.

Az ügyben egyébként még csütörtökön kerestük Hunvaldot, aki visszautasította a nyilatkozatot azzal, hogy először a Lokálpatrióták csapatával egyeztet az ügyben. Ugyan visszahívást ígért, erre azonban nem került sor.

Niedermüller Péter közös ellenzéki polgármesterjelölt egyébként az ATV Start című műsorában Hunvald bejegyzésére reagálva elmondta, hogy ezzel vége annak, hogy a VII. kerületben bármilyen megegyezésre jussanak, innentől ennek megfelelően fogják folytatni a kampányt.

Niedermüller utoljára két-három héttel ezelőtt beszélt Hunvald Györggyel. Emlékeztetett, hogy az MSZP volt politikusa Facebook-oldalán is arról írt, hogy azt reméli, a nép rehabilitálhatja őt.

Ez a választás nem Hunvald György rehabilitásáról szól, hanem a fideszes önkormányzati vezetés leváltásáról

– fogalmazott a DK politikusa.