Szökőnap
5 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Robotrajokkal védik majd a magyar határ déli részét

2019.08.30. 06:54

Néhány éven belül biometrikus azonosításon alapuló automatizált átléptetési rendszerek lesznek hazánk határátkelőin, míg a zöldhatárt, kiemelten a migrációs nyomásnak kitett déli szakaszt autonóm robotrajok őrizhetik – derül ki a Magyarország nemzeti integrált határigazgatási stratégiája (­2019–2021) című, közelmúltban megjelent dokumentumból, amiről a Magyar Nemzet írt. Mint megtudtuk, valójában ezt a sztorit a Népszava írta meg először.

A lap szerint a robotok technikai kialakítása, alkalmazási kereteik kidolgozása már 2017 óta tart, a fejlesztésben anyagilag és szakmailag az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is részt vesz.

A határvédelmi rendszer a Roborder nevet kapta, kifejlesztését az Európai Unió Horizon 2020 K+F alapja is támogatja. A Roborder-rendszer szárazföldi határok ellenőrzésére optimalizált változata szárazföldi robotjárművekből (UGV) és többfajta automatizált légi járműből, úgynevezett drónból (UAV), az ezekhez kapcsolódó fix telepítésű optikai és radarfelderítő egységekből és irányítóközpontokból áll majd.

A tervek szerint a robotok éjjel-nappal, a nap 24 órájában felvételeket készítenek a határsávról, és az illetékesek ezek alapján döntik majd el, szükséges-e élőerőt a helyszínre vezényelni - írja a Magyar Nemzet.