Miért vesszük drágábban az amerikai rakétákat, mint mások?

Szerdán írtunk arról, hogy a Defense News katonai hírekkel foglalkozó hírportálon megjelent egy cikk, amely szerint öt ország számára, összesen 4,2 milliárd dollár értékű fegyvereladásra adott engedélyt az Egyesült Államok külügyminisztériuma. Ezek között van Magyarország is, mi

500 millió dollár (148 milliárd forint) értékben vennénk 180 darab AIM-120C-7 típusú légiharc-rakétát, amiket aztán valószínűleg a honvédség gripenjeire szerelnének fel.

Cikkünk megjelenése után azonban több olvasónk is jelezte, hogy érthetetlenül drágának tartják a beszerzést, mivel a közelmúltban több ország is vásárolt az Egyesült Államoktól ugyanilyen rakétákat, és azok jóval kevesebbe kerültek. 2017-ben például Lengyelország vett 150 darab ugyanilyen rakétát 250 millió dollárért,

tehát fele annyiért, mint amennyiért mi fogunk.

Idén májusban pedig bejelentették, hogy Japán is vásárol ilyen fegyvert, ők 160 darabot vesznek 317 millió dollárért, tehát 

kétharmad áron kapnak majdnem annyi rakétát, mint amennyit mi veszünk majd.

A Wikipedián található információk szerint a rakéták darabja körülbelül 400 ezer dollárba kerül, ezzel az árral számolva a 180 darab rakéta csak 72 millió dollárba kerülne, ami hatszoros árkülönbözet ahhoz képest, amennyit mi fizetünk majd.

Persze az amerikaiaktól nemcsak a rakétákat vesszük meg, hanem az eszközök üzemeltetéséhez szükséges kellékeket és képzést is megkapnánk. A fegyverekhez kapcsolódó szolgáltatások árazásáról pedig keveset tudni, valószínűleg ezek között szerepelhetnek olyan tételek, amik jelentősen megdrágítják a beszerzést.

Megkérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot, hogy a mi rakétáink miért kerülnek sokkal többe, mint a többi országnak szállított eszközök, de a kérdéseinkre ezidáig nem kaptunk választ, amennyiben a tárca válaszol, frissítjük a cikkünket.

Az oldalról ajánljuk

  • Külföld
Magyarország több százezer maszkot adott Szerbiának és Észak-Macedóniának

A kínai segítő szakemberek szerint fegyelmezetlenek a szerbek, de egyelőre nincsenek új szigorítások a Nyugat-Balkánon.

tegnap, 15:13

  • Külföld
Írország miniszterelnöke újra regisztrált orvosként segít a koronavírus-járványban

Heti egy alkalommal telefonos értékeléseket fog végezni a korábban orvosként praktizáló miniszterelnök.

tegnap, 10:46

  • Tech-Tudomány
Sok gyerekhez el sem jut a távoktatás, tömeges bukások lehetnek

Vannak megyék, ahol a diákok harmadához nem, vagy csak alig ér el a távoktatás, mert egyszerűen nincs megfelelő gépük és internetük hozzá. Ha idén át is engednek mindenkit, jövőre nagy baj lehet.

április 3., 20:12

  • Belföld
Megújítják a külügy 2,4 milliárdos autóbeszerzési keretszerződését

Megjelent a tender: a külképviseleteknek vesznek majd sok felső, felső-közép, és középkategóriájú szolgálati gépkocsit.

tegnap, 18:59

  • Média
Nyáron indulhat újra a Szabad Európa Rádió magyar adása

Azokban az országokban indul újra a legendás rádió, ahol romlott a sajtószabadság helyzete. A vírus ellenére az év közepén már sugározni terveznek.

április 4., 18:50