Országos diáksztrájkot hirdetettek szeptember 13-ára

HUSZ3789
2019.08.31. 16:23 Módosítva: 2019.08.31. 18:13

Több száz fő vett részt a köznevelési törvény elleni tüntetésen a Kossuth téren, hogy az elégedetlenek által csak "fércműnek" nevezett köznevelési törvény ellen tiltakozzanak.

Diákok vagyunk, akik nem maradnak csendben tétlenül miközben az oktatási kormányzat gőzerővel teszi tönkre a közoktatás rendszerét!

- így harangozták be a szervezők a nyári szünet utolsó szombatjára meghirdetett, Tiltakozás A Köznevelési Törvény Ellen elnevezésű eseményt.

A tüntetés követelései

A helyszínen a szervezők szétosztották a tömegben a követeléseiket, ezek alapján a szombati tüntetés legfőbb pontjai: 

  1. Az intézményvezetők kinevezésénél a tanároknak és a helyi szülői, diák közösségeknek legyen véleményezési és egyetértési joga. 
  2. Több pénz jusson az oktatásra az éves költségvetésben, és ez az évek során a GDP-vel arányosan növekedjen. 
  3. Vonják be érdemben a szakszervezeteket, civilszervezeteket a törvényalkotásba.
  4. Legyen szabad tankönyvválasztás. Minden osztályközösség és minden pedagógus más, ezért mindenkinek jogában áll  a legmegfelelőbb tankönyvet kiválsztani. 
  5. Csökkentsék a lexikális tananyag mennyiségét, a diákok és a tanárok túlterheltségét. Alacsonyabb óraszámot és kevesebb adminisztrációt!
  6. Versenyképes fizetést: Emeljék meg a pedagógusok, iskolatitkárok, gyógypedagógusok, a nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkakörben dolgozók fizetését!

Négy óra magasságában a szellősen ácsorogó tüntetők még nem töltötték meg a tér középső részét, de folyamatosan érkeznek, és nem csak diákokat, de babakocsis családokat, és nyugdíjasokat is láttunk a téren, sőt külföldiek is érdeklődve figyelik, mire fel dobolnak ilyen vadul. 

A helyszínen egy 17 éves, izgulós diáklány mondta el, hogy nem csak a legújabb változások miatt tüntetnek, hanem azért is, mert évek óta egyre rosszabb az oktatás helyzete Magyarországon. 

Kussban ülő egyenrobotok

Asbóth Márton (Társaság a Szabadságjogokért) kezdte meg a beszédeket, aki elmondta, hogy a kormany ellenségei a szabadon gondolkozók, ezért akarja a kormány, hogy "kussban ülő egyenrobotokat" neveljen a gyerekekből az iskolában.  Arról is beszélt, hogy az új törvénymódosítás jogsértő, ezért a TASZ az alkotmánybírósághoz fordul. 

Ahogy Voldemort maga választotta főellenségül Harry Pottert, úgy tette meg ellenségévé a kormány az önálló, szabadon goldolkodó fiatal diákokat

- mondta beszédében Asbóth. 

"Ébredjetek fel, amíg csak néhány szoba ég, különben benn égünk mind"

A középiskolás Tasi Zsuzsi szerint már a nyelvvizsgatörvény sem volt fair, de amikor áprilisban az ellen tüntettek, eszükbe sem jutott, hogy mindezt néhány hónapon belül még megfejelik és egy olyan köznevelési törvénymódosítással, amivel "még a menekülési útvonalakat is elvágják".

Nagyon vagány a pártpolitikától független tüntetés

Molnár Áron színész, aktivista, a NoÁr alapítója elmondta: nagyon vagánynak tartja, hogy 16-17 éves diákok szervezték a tüntetést, mindenféle pártpolitikától függetlenül. "Dolgozzatok és gondolkozzatok csapatban! Legyetek aktívak és cselekedjetek! Ovassatok és járjatok moziba!" - sorolta, hogy mi mindent tehetnek a dikákok azért, hogy változást érjenek el.

A parlament sötétségbe borítja az embereket

Szűcs Tamás (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) szerint a híradások alulbecsülik a részvételi arányt. Ennek ellenére azt gondolja, hogy több embernek kellene most tüntetnie a köznevelési törvénymódosítása ellen. Ugyanis, ahogyan a parlament most, épületként árnyékba borítja a tüntetőket, úgy borítja sötétségbe az embereket a parlament mint szervezet.

Van olyan tanár, aki a padba veri a diák fejét

Országos diáksztrájkot hirdettek meg szeptember 13-ra

Hogy fordulhatott elő, hogy ezt a tüntetést négy tizenéves diák szervezte meg ezt a tüntetést? - kérdezte az egyik szervező. "Szerintem úgy, hogy nekünk lett először elegünk."

Búcsúzóul szeptember 13-ára országos diáksztrájkot hirdettek meg. 

A szervezők szerint a közoktatási törvény, amelynek a legújabb módosítását idén júliusban írta alá Áder János, az állami és az alternatív iskolarendszert egyaránt tönkre teszi.

Az új köznevelési törvény értelmében:

  • kizárólagos állami hatáskörbe vonják a magántanulói státuszról való döntést,
  • az állam dönt majd szakértői vélemények alapján arról, hogy maradjon-e még egy évet óvodában a 6 éves gyermek,
  • elveszik a véleményezési jogot a tantestülettől és szülőktől az iskolaigazgatói kinevezéseknél,
  • minimum 70 százalékban a Nemzeti Alaptantervhez simítják az alternatív iskolák tantervi struktúráját,
  • az idegen nyelvű tankönyvekből, feladatgyűjteményekből, szótárakból a jövőben kettőnél több könyvcsalád kiadványai is felkerülhetnek a tankönyvjegyzékre.

A tüntetés, amely a facebookos leírás alapján nem vonulós tüntetés lesz, délután 4-kor vette kezdetét. 

A program szerint a tüntetésen felszólalnak a szervezők, Molnár Tibor, Tasi Zsuzsi, NoÁr (azaz Molnár Áron színész), Szűcs Tamás (PDSZ), Asbóth Márton (TASZ), valamint bemutatják az Amnesty International installációját. 

Fél hat magasságában hivatalosan is végetért a tüntetés, a szervezők mindnekit arra kértek, hogy békésen induljanak haza.

(Borítókép: Huszti István / Index)