ITM: A kormány nem tervezi a budapesti egyetemek összevonását

2019.09.02. 18:10 Módosítva: 2019.09.02. 19:22

"A kormány felsőoktatást érintő tervei megtalálhatók a kormányzati honlapon elérhető felsőoktatási stratégiában, amelyben egyetemi összevonások, intézményi bezárások nem szerepelnek" - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium, miután újra megjelent egy cikk arról, hogy a kormány Budapest University néven esetleg egybegyúrná a jelentősebb fővárosi egyetemeket. Az ELTE is azt közölte, hogy sem a fenntartóval, sem más egyetemekkel nem folytat ilyen tárgyalásokat.

A 24.hu név nélküli egyetemi forrásokra hivatkozva azt írta: szeptember elsejétől újra Palkovics László innovációs miniszter felel a felsőoktatásért a kormányban, ezzel egy időben megint előkerülhet a budapesti egyetemek összevonásának terve Budapest University néven. Arról is írtak, hogy állítólag már a Budapest University rektorát is kiszemelték Borhy László, az ELTE jelenlegi rektora személyében.

Az ITM közleménye szerint a kormány célja változatlanul a magyar gazdaság versenyképességének növelése, amelynek egyik eszköze a felsőoktatás teljesítményének erősítése. Ezt segítheti elő a magyar felsőoktatás bekapcsolódása az európai kutatási és innovációs térbe, amelyhez elengedhetetlen az együttműködés a hazai és nemzetközi egyetemek között. Jelenleg ennek kidolgozása van folyamatban.

Palkovics László múlt hét csütörtökön az ELTE-n jelentette be, hogy az ELTE, a Barcelonai Egyetem, a Trinity College Dublin, az Utrechti Egyetem és a Montpellier-i Egyetem részvételével jön létre az Európai Egyetemek szövetsége. Az Európai Bizottság pályázatának célja, hogy az egyetemi szövetségek új, világszínvonalú, nemzetközi felsőoktatási intézményt hozzanak létre.

Cáfolta a budapesti egyetemek összevonását az ELTE vezetése is. Az intézmény közleménye szerint 

az ELTE jelenleg sem a fenntartóval, sem más egyetemekkel nem folytat tárgyalásokat egyes budapesti egyetemek összevonásáról. A kormányzat részéről nem érkezett ezzel kapcsolatban megfogalmazott igény és az ELTE rektora, Borhy László akadémikus részére sem érkezett felkérés.

A budapesti egyetemek összevonásának ötlete már 2014-ben is felmerült, és akkor is cáfolták. Pedig Orbán Viktor kormányfő már akkor megfogalmazta azt a célkitűzést, hogy valamelyik magyar egyetem a mostani 300-500. helynél jóval előkelőbb helyen szerepeljen az egyetemi világranglistán. Ezt a célt University of London mintájára például az ELTE, a Műegyetem és Semmelweis Egyetem kutatási eredményeinek, publikációinak, oktatói kiválóságainak egyesítésével lehetne elérni vagy legalábbis megközelíteni.

A Hvg.hu most arról ír, hogy  Palkovics László ugyanezt a célt nem az egyetemek egyesítésével akarja elérni, hanem az MTA-ról leválasztott  akadémiai kutatóintézetekkel való közös ernyőszervezetbe olvasztással. A portál azt írja: a még kiformálás előtt álló jogi megoldással évtizedes gordiuszi csomót vághat át az ötletgazda. Nem kell éveket várni, gyakorlatilag egyik napról a másikra kerülhetnek feljebb a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban az eddig a hátsó szekcióban jegyzett intézmények.