A hajléktalanok kerültek célkeresztbe a józsefvárosi kampányban

2019.09.03. 11:30

Józsefvárosban a hajléktalanokkal való bánásmód az egyik kampánytéma az önkormányzati választások előtt. Hogy ez így legyen, arról Sára Botond jelenlegi, és újrázni akaró fideszes polgármester gondoskodott, aki hétfőn azt írta ki a Facebook-falára, hogy a jövőben meg fogja tiltani azoknak a szervezeteknek a működését, amelyek oktatási intézménytől, játszóterektől 300 méterre terveznek segíteni a hajléktalanoknak.

Hogy a tiltás csak azokra vonatkozik, akik a jövőben készülnek hajléktalanellátásra, vagy a már meglévőkre is vonatkozik-e, az nem derül ki, mindenesetre a tájolás pont illik az Oltalom Egyesületre, amely Józsefváros szívében tevékenykedik, a szintén evangélikus fenntartású főiskolája, a Wesley János Lelkészképző Főiskola mellett. Megkérdeztük Iványi Gábort, az alapítvány vezetőjét, az iskola rektorát, hogy tud-e Sára polgármester terveiről, esetleg egyeztetett-e vele.

Sára polgarmesterrel soha nem talalkoztam, őt nem ismerem, elődjével egyező módon soha nem lépte át Dankó utcai központunk küszöbét.

Iványi szerint a mesterséges gyűlöletkeltés és irtózás, csak a polgármester által megvizsgált 10 százaléknyi lakos 86 százalékának az „egyetértő közérzése”. 

„Furcsának tartom, hogy a középiskolásoknak ugyan igazolhatóan 50 órányi gyakorlatot kell szociális intézményben szerezniük, mégis Sára polgármester 300 méteres körzetükből kitíltaná ezeket a gyakorlati terepeket. Ahol a gyerekek találkozhatnak szociális intézmények lakóival, ott valódi szolidaritás alakulhat ki”, írta válaszában a lelkész.