Terrorcselekmény miatt vádat emelnek Hasszán F., az Iszlám Állam egyik parancsnoka ellen

2019.09.03. 09:37

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség kedden vádat emelt Hasszán F. 27 éves szír állampolgár ellen emberölés bűntettével bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény bűntette és emberiesség elleni bűntett miatt. A férfit tavaly december végén embercsempészés és hamis okiratok miatt fogták el a Liszt Ferenc repülőtéren, amíg a kitoloncolására várt, a nemzetközi nyomozásnak köszönhetően kiderült, hogy három éve az ISIS tagja, és legalább 20 ember lefejezésében vehetett részt. A férfit őrizetbe vették, előzetes letartóztatásban várja a bírósági tárgyalását.

A vádirat szerint Hasszán F., miután csatlakozott az Iszlám Államhoz, 2015-ben a terrorszervezet egy kisebb fegyveres csoportjának a parancsnoka lett. A vádlott 2015 májusában a műkincsekben gazdag Palmira elfoglalása érdekében, a hadászatilag fontos szíriai Homsz tartomány egyik városának al Shokninak az elfoglalását kapta feladatul. A támadáshoz tartozott az is, hogy a város lakosságából a céljaikkal nem azonosuló személyeket a vádlott összeírja, róluk halállistát készítsen. A listát az Iszlám Állam felsőbb vezetése hagyta jóvá, annak végrehajtása a férfi és fegyveres osztagának a feladata volt.

Hasszán F. őrizetbe vétele
Hasszán F. őrizetbe vétele
Fotó: Fővárosi Főügyészség

A helyi lakosság elleni módszeres és átfogó támadás részeként a vádlott

  • al Shokni város főterén egy társával közösen a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, melyről a megfélemlítés fokozása érdekében egy ismeretlen társuk később nyilvánosságra hozott felvételeket készített;
  • társaival, ugyancsak a nagyobb elrettentés érdekében a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait – köztük nőket és gyerekeket – személyi szabadságuktól megfosztva arra kényszerítette, hogy a kivégzést nézzék végig, továbbá kérjenek bocsánatot életben hagyásuk érdekében;
  • ezen túl a várost végig járva legalább huszonöt személyt, köztük nőket és gyermeket öltek meg.

A vád szerint a módszeresen végrehajtott emberölések közül a vádlott legalább két személy kivégzésében személyesen is részt, míg egy harmadik polgári személyt személyesen, pisztolylövéssel ölt meg.

Hasszán F. gyanúsítotti kihallgatása mellett a nyomozás Máltán és Belgiumban is folyt, összesen 10 tanút, köztük szemtanút hallgattak meg. A nyomozás Görögországban is folyt, mivel Hasszán F. korábban ott szerzett menekültstátuszt. A nyomozati iratok terjedelme 2200 oldal.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség Hasszán F.-re életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kérte.

Arról, hogy a kormány mire használja fel az elfogott terrorista ügyét, itt írtunk részletesen: