Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia bocsánatot kért a szexuális visszaélésekért

2019.09.05. 14:38

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elfogadhatatlannak tartja az egyházon belüli szexuális visszaéléseket,  minden lehetséges eszközzel fellép a kiskorúak bántalmazása ellen, és az elkövetők helyett bocsánatot kér - olvasható abban a nyilatkozatban amelyet a testület őszi rendes ülésén fogalmaztak meg. Az MTI idézi a nyilatkozatot: "kijelenti, hogy mindenütt, különösen pedig az egyházban elfogadhatatlannak tartja és minden lehetséges eszközzel fellép a kiskorúak bántalmazása és a sérelmükre elkövetett szexuális visszaélések ellen".

"Sajnálattal és együttérzéssel vagyunk mindazok iránt, akik gyermekként sérelmet szenvedtek el. Imádkozunk az ilyen jóvátehetetlen cselekedetek áldozatainak lelki békéjéért, a sebek begyógyulásáért, és az elkövetők helyett bocsánatot kérünk".

Szerintük nincs helye a papság soraiban azoknak, akikről ilyen cselekedet bebizonyosodik.

Az MKPK üdvözli Ferenc pápa május 7-én kelt "Vos estis lux mundi" kezdetű rendelkezését, amely előírja, hogy az egyházmegyéknek a bejelentések kezelésére állandó, könnyen elérhető rendszert kell felállítaniuk egy éven belül. Az MKPK tagjai határozatot hoztak a szolgálat felállításáról, amely az egyes egyházmegyék területéről fogad minden, az egyházi személyek által elkövetett bántalmazásról vagy szexuális visszaélésről szóló panaszt, különös tekintettel a kiskorúak és sebezhető személyek védelmére, hogy az ilyen eseteket az egyházmegyék, illetve a szerzetesrendek minél előbb kivizsgálhassák, és a sértettek segítséget kapjanak - írták. 

A bejelentő rendszer október 1-jére minden egyházmegyénél működni fog.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport