A kormány megint meghosszabbította a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet

2019.09.05. 18:37 Módosítva: 2019.09.05. 20:28

Magyarország biztonsága érdekében a kormány meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet

– írja az MTI a Magyar Közlönyben „hamarosan olvasható” kormányrendeletre hivatkozva.

A rendelet indoklása szerint azért van szükség a 2015 ősze óta minden fél évben megújított válsághelyzetre, mert

az illegális határátlépési kísérletek továbbra is folyamatosak, csak az idén már 7 ezren próbálkoztak. A balkáni útvonal nagyon aktív, Szerbiában már kritikus a helyzet a migránsok miatt, Bosznia-Hercegovinában is több ezren, Görögországban nagyjából 30 ezren vannak, és újabb tömegek érkeznek, akik a balkáni útvonalon akarnak Európa belsejébe jutni. (...)  A rendőrség az ország területén is folyamatosan rendszeresen azonosít illegális migránsokat, akiket visszaszállít a határkerítéshez.

A magyar kormány attól is tart, hogy „az új baloldali olasz kormány megnyitja a kikötőket, és akkor még súlyosabb migrációs válság lesz Európában”. A közlemény odaszúr egyet-egyet az Európai Bizottságnak és a civileknek is:

Felháborító az, hogy a távozó Európai Bizottság a határvédelemre fordított kiadások alig több mint 1 %-át térítené meg Magyarország számára, miközben az Európa biztonságát veszélyeztető bevándorlásszervező ngo-khoz meg öntik a pénzt.

Az indoklásból azonban leginkább az tűnik ki, hogy a korábbi hosszabbításokhoz hasonlóan

Ténylegesen nem valósulnak meg a válsághelyzet törvényben rögzített feltételei

– sem a határra érkező menedékkérők számát, sem a tranzitzónában tartózkodó menedékkérők számát, sem pedig valamelyik magyar település közbiztonságára leselkedő közvetlen veszély fennállását tekintve (a kritériumokról itt olvashat részletesen). 

A Magyar Helsinki Bizottság rendeletre reagáló közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy tavaly mindent összevetve csak 5642 határrendészeti intézkedés történt Magyarországon, ami 11-szer kevesebb, mint 2017-ben, és 81-szer kevesebb, mint 2015-ben. 

Összesen legfeljebb 200 menedékkérő tartózkodik jelenleg az országban, túlnyomó többségüket a tranzitzónákban tartják fogva. 55–60 százalékuk gyerek.

A benyújtott menedékkérelmek száma pedig nemzetközi összehasonlításban is jelentéktelen: 2018-ban 671-en és idén az első fél évben 265-en.

Ez még a 2015 előtti 2 és 5 ezer közti éves magyarországi átlagoknak is csak a töredéke, márpedig akkor a kormánynak esze ágában sem volt válsághelyzetet hirdetni.