Vitára hívta ki a fideszes polgármestert Baranyi Krisztina

2019.09.05. 11:59
Vitát kezdeményez Bácskai Jánossal az ellenzéki pártok által támogatott független ferencvárosi polgármesterjelölt. Baranyi Krisztina sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a parkolási és lakásbotrányok révén évek óta hangos kerület vitás kérdéseiben nyilvánosan ütköztetné érveit a fideszes polgármesterrel. Baranyi bemutatta azokat az ellenzéki képviselőjelölteket, akik a megállapodás értelmében együtt indulnak vele.

A bejelentést egy négytagú, Baranyit támadó csapat igyekezett megzavarni. A helyzet pikantériája, hogy az akció főkolomposa, Cséplő Dániel néhány héttel ezelőttig az ellenzéki együttműködés szocialista párt tagja volt, azóta kizárták, mert bejelentette, hogy elindul független polgármesterjelöltként Ferencvárosban. Noha magát független polgármesterjelöltnek nevezi, most néhány fidelitasos aktivistának tűnő fiatallal Baranyit támadó távlákkal és bekiabálásokkal nehezítették a képviselőjelöltek bemutatkozását.

inx012
Fotó: Biró Marianna

Megírtuk, Baranyi Krisztina, a Kulcs a Városhoz, Kulcs a Közélethez Egyesület független polgármesterjelöltje, az LMP, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, sőt a kerületet sokáig vezető Gegesy Ferenc által támogatott politikus alaposan megnyerte a ferencvárosi ellenzéki előválasztást. Baranyi a momentumos Jancsó Andreát győzte le, akit több egyéb ellenzéki párt támogatott volna.

Noha az így kiharcolt támogatás Baranyi mögött még a mai napig tartogat komoly aknákat, így a ferencvárosi MSZP-s Pál Tibor, aki a második a kerületi kompenzációs listán, valamint Baranyi jövőbeni együttműködése igencsak kérdésesnek tűnik, nagy az esélye annak, hogy az egyik legbotrányosabb fővárosi kerület, a parkolási maffiáról és egyéb mutyikról elhíresült Ferencvárost visszaveszi az ellenzék.

A kerületet vezető fideszes Bácskai János ugyanis nemcsak a parkolási vagy éppen a kerületi lakásmutyik, hanem más ügyek miatt is megosztó polgármester a Ferencvárosban. Ráadásul eleve nem nagy aránnyal, éppen az akkori ellenzék megosztottsága miatt tudta legyőzni a kerületet húsz évig irányító Gegesy Ferencet a 2010 őszi önkormányzati választáson, de még inkább 2014-ben, amikor Bácskai 44,45, míg Gegesy 43,14 százalékot kapott.

Bácskai botrányai pedig azóta sokat visszavehettek támogatottságából, amit igazolni látszanak a nem személyre, hanem pártokra leadott májusi európai parlamenti választási eredmények is, hiszen a Ferencvárosban a Momentumnak és a DK-nak a többi ellenzéki párt nélkül is több szavazata volt, mint a kormányoldalnak. Konkrétan a Fidesz–KDNP 38,3, míg a Momentum 22,83, a DK 17,13, az pedig MSZP–P 7,69 százalékot kapott listán, így e pártok közös támogatása az ellenzéki polgármesterjelölt számára igencsak reménykeltő lehet. Nagy kérdés azonban, hogy a kerületben egyre-másra feltűnő álfüggetlenek mennyire zavarják meg Baranyi kampányát.