Készen áll az újraindulásra a magyar Szabad Európa Rádió

2019.09.06. 20:08

Már szeptemberben megkaphatja az amerikai Kongresszustól az engedélyt a Szabad Európa Rádió a magyar adás újraindítására, írja a The New York Times. A próbaadások a tervek szerint már jövő májusban elindulnak, a teljes körű adás pedig egy éven belül, 2020 őszétől szól majd.

A tervekről a lapnak az Egyesült Államok nemzetközi médiáért felelős ügynöksége számolt be. John Lansing, az ügynökség vezetője azt mondta, széleskörű támogatás áll mögöttük, és készen állnak a következő lépések megtételére.

A magyar adás költségvetése 750 ezer dollár (átszámítva kb. 224 millió forint) körül alakul majd, és magyarországi irodából fognak működni.

Az adás újraindításának a terve a lap cikke szerint egyfajta „rendreutasítás” is lehet az Orbán-kormány számára Washington részéről. Bár maga Donald Trump kifejezetten szimpatizál Orbán Viktorral, a kormányzatban aggódva figyelik a magyar kormány lépéseit, 

főleg azt, hogy a kormányközeli magyar média rendszeresen használja az orosz állami média, például a Sputnik vagy az RT anyagait. 

Viszont az amerikai kormányzaton belül is voltak olyanok, akik igyekeztek tompítani a SZER igyekezetét a magyar szerkesztőség újraindítására, köztük a lap szerint David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is. 

Cornstein az ügynökségtől biztosítékot kért arra, hogy a magyar nyelvű szolgálat nem az Orbán-kormányról szóló negatív történetekre vagy az oknyomozó újságírásra összpontosít majd, és nem fogja rontani a nagykövet munkájának erőfeszítéseit.

A Szabad Európa Rádió ügyeibe való kormányzati befolyásolást egyébként tiltja az USA Nemzetközi Műsorszórási Törvénye.

Szó szerint törvénytelen az amerikai kormánynak beavatkoznia a szerkesztői függetlenségünkbe

– mondta Lansing. A lap megkérdezte az ügyről Cornsteint is, aki nem akarta kommentálni a nyilvánosságra került magánbeszélgetéseket, viszont elmondta: nagykövetként elkötelezett az amerikai és a demokratikus értékek előmozdítása mellett, ideértve a szólásszabadságot és a sajtószabadságot is.

Nem Magyarország az első, ahova visszatér a Szabad Európa Rádió a kilencvenes évekbeli kivonulás után. Bulgáriából 2004-ben, Romániából pedig 2008-ban vonult ki a SZER, idén viszont mindkét országban újraindították helyi szolgálataikat. 

Magyarország, Románia és Bulgária mellett pedig más országokban (valószínűleg Lengyelországban) is tervezik majd a Szabad Európa Rádió újraindítását, de erről nem ír többet az amerikai lap.

A Szabad Európa Rádió még 1950-ben indította el először kísérleti jelleggel, majd egy évvel később teljes körűen a magyar nyelvű adását. Negyvenkét évig szólt az emigráns magyarok készítette műsor, adásaikkal az 1956-os forradalom idején is nagy szerepet játszottak. Azonban a rendszerváltozás után, 1993. október 31-én leállították a magyar nyelvű sugárzást.