Ajánlóív-másolással vádolják Pikóékat, kampányfőnöke szerint semmi ilyen nem történt

2019.09.09. 11:58

Nem helytállóak a Magyar Nemzet vádjai, semmiféle adatmásolás nem történt, mondta az Indexnek Udvarhelyi Tessza a Magyar Nemzet hétfői cikkére reagálva. A kormánylap egy kifotózott Facebook-posztra hivatkozva azt írta, hogy Pikó András közös VIII. kerületi polgármesterjelölt kampányfőnöke törvénysértő tevékenységet örökített meg, sőt feltételezhető, hogy "csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék".

A Magyar Nemzet vádjait Pikó kampányfőnöke visszautasította, egyértelművé téve: tisztában vannak felelősségükkel, amit a polgármesterjelöltet és a képviselőjelölteket ajánló aláírások gyűjtésével és kezelésével összefüggésben a jogszabály előír, így annak mindenben meg is felelnek, feletek. Éppen e kötelezettségük teljesítését örökítette meg a Magyar Nemzet által közölt fotó:

Az összesen 12 egyéni választókerületi jelölt és a polgármesterjelölt számára kiadott összesen csaknem 1400 ajánlóívet kezeltünk az elmúlt napokban, ezek aktivistáknak történt kiadását, vissza hozatalát és átvételét egy elektronikus felületen vezettük. Ez a nyilvántartás kizárólag arra vonatkozik, hogy mely önkéntesünknél hány darab aláírásgyűjtő ív volt, ebből mennyit juttatott vissza, kinek adta át és mennyit kellett még visszahoznia, mielőtt leadjuk az ajánlásokat

– magyarázta Udvarhelyi Tessza a történteket. Az ajánlóívek kezelését a választási eljárási jogszabály és a Nemzeti Választási Iroda valóban szigorúan szabályozza: a papírok átvételéről elismervényt kell kiállítaniuk a jelölő-szervezeteknek, az aláírásgyűjtést követően pedig minden egyes ajánlóívvel el kell számolniuk.

A VISSZA NEM VITT AJÁNLÓÍVEKÉRT BÍRSÁGOT KELL FIZETNI.

A jelöltek és jelölő-szervezetek a főpolgármester-jelöltekre, a polgármesterjelöltekre és a képviselő-testületi jelöltekre vonatkozó ajánlásokat szeptember 9-én 16 óráig gyűjthetik és jelenthetik be az illetékes választási bizottságoknál. 

Az ajánlóíveken szereplő adatokat a jelöltállítástól eltérő célra felhasználni jogellenes, nem megengedett ezért az ajánlóívek másolása (sokszorosítása, fénymásolása), illetőleg duplikált adatbázisok létrehozatala az azokon szereplő információk alapján.

Udvarhelyi Tessza megismételte: semmiféle jogsértés nem történt, az állampolgárok személyes adatait a jogszabályoknak megfelelően nem másolták le, az adatkezelési eljárásról valamennyi önkéntesük tájékoztatást kapott.

Ez egy teljesen közösségi kampány, a szervezéshez önkénteseknek létrehozott Facebook-csoport is csupán félig zárt, hiszen a valódi profilokat egyetlen kérdés megválaszolásával beengedtük. Éppen ezért bárki kérhette a felvételét, olyan is, aki aztán a Magyar Nemzetnek a valóságot elferdítve szivárogtatta ki az ott lezajlott beszélgetést.

Udvarhelyi Tessza szerint a poszt alá érkező kommentek éppen arra hívták fel a figyelmét, hogy ez a fotó milyen könnyen kifordítható, félremagyarázható, ezért törölték a bejegyzést, de az ahhoz tartozó hozzászólásokból ezt megelőzően is világos lehetett, hogy semmilyen illegális tevékenység nem zajlott és nem zajlik a kampányközpontban.

Nincs rejtegetnivalónk, ha csak az nem, hogy mi nem vagyunk olyan dörzsöltek, mint ők.

A választási kampányban a polgármesterjelölt adatkezelését a C8 Civilek Józsefvárosért Civil Társaság végzi, melynek szabályzata elérhető a csoport Facebook-oldalán, valamint minden online és offline kapcsolatfelvételi űrlapon is. A kampány során a támogatók adatait csak abban az esetben rögzítik, ha ehhez írásban hozzájárultak és kizárólag abból a célból, amit ők megjelölnek (pl. hírlevélre jelentkezés vagy önkéntesség), mondta el a kampányfőnök. Udvarhelyi Tessza egyértelművé tette azt is: állnak bármilyen vizsgálat elé.

A kampánycsapat egyébként közleményükben is azt írta: Pikó András polgármesterjelölti kampányában mindent a magyar és európai adatvédelmi szabályoknak megfelelően tesznek és semmilyen tiltott adatbázisépítést nem folytatnak sem az ajánlóíveken megadott adatokkal, sem más formában.

Szemben a Fidesszel, mi nem építünk Kubatov-listákat, hanem azért dolgozunk, hogy ebben az országban soha többé ne lehessen tisztességtelen módon emberekről adatokat gyűjteni, és hogy a józsefvárosi önkormányzat átlátható és elszámoltatható módon működjön

– írták.

Mindennek ellenére Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azonnal lecsapott: az ellenzék törvénytelenül kezelte a választók személyes adatait Józsefvárosban, közölte, egyúttal visszalépésre szólította fel az ellenzék VIII. kerületi polgármesterjelöltjét és a helyi ellenzéki jelölteket az önkormányzati választáson való részvételtől.

Kocsis Máté szerint a Magyar Nemzet által közölt fotók alapján az ellenzéki összefogás jelöltjei törvénytelen listát készítettek az ajánlóívekről. A VIII. kerület korábbi fideszes polgármestere megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a történteket, és megismételte: felmerül a választók adataival való visszaélés, illetve a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja.

Megszólalt Sára Botond józsefvárosi fideszes polgármester is, aki természetesen "legdurvább csalást" kiáltott a Facebook-posztjában. "Nem gondoltam volna, hogy a győzelemért a legdurvább csalást is képesek elkövetni. Bele sem merek gondolni, mi lenne, ha ők vezetnék a várost. Szomorú vagyok. Annyit tudok ígérni, hogy a becsapott baloldali józsefvárosiakat is ugyanúgy képviselni fogom, ahogyan egyébként tettem eddig is" - írta.