Ilyen, amikor nem kampányol a Fidesz

DROTI20190904022
2019.09.09. 07:57

Ugyan Kósa Lajos kampányfőnökként még titkolózik, de a kormányoldal máris jelentős energiákat fektet az önkormányzati választási kampányba, amit az is jelez, hogy egyes miniszterek már járják az országot, aztán információink szerint legkésőbb szeptember 10-től pedig háromhetes, komoly országjárást szervez a Fidesz minden húzónévnek számító politikusát felvonultatva.

Az országjárást még júliusban jelentette be a Fidesz önkormányzati kampányfőnöke, Kósa Lajos azt sem titkolta, a Fidesz minden követ megmozgat a helyhatósági választáson való sikerért, sőt, százezer embert mozgósítottak a kampányhoz. Miközben azonban számos jelét észlelni annak, hogy a kormányoldal fokozatot váltott az egyébként évtizedes kampányolásban, a Fidesz kampányfőnöke igencsak szemérmes annak részleteit illetően.

Amikor ugyanis arról kérdezősködtünk Kósánál, megismerhetjük-e az ígért kampányturné állomásainak részleteit, időpontjait és résztvevőinek névsorát, a kampányfőnök türelemre intett,

természetesen az eseményeink nyilvánosak lesznek, mint korábban is azok voltak. Megfelelő időben tájékoztatjuk a sajtót.

Ugyanez vonatkozik arra is, hogy noha korábban Kósa maga mondta, természetesen részt vesz majd az országjárásban Orbán Viktor, még most, a hivatalos, ötvennapos kampányidőszakban sem tudni, hova és mikor látogat el a kormányfő.

A miniszterelnök programját még tervezzük, így a kérdés még korai

– írta Kósa.

Úgy tűnik tehát, nem számít a Fidesz kampánykörútjának, amikor Varga Judit a Kriza Ákos váratlan visszalépése után polgármesterjelöltté avanzsált Alakszai Zoltán mellett korteskedett:

Ahogyan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető lezser zakólendítése is csupán szabadidős tevékenységnek hat, szintén az újdonsült miskolci jelölt oldalán:

69378041 2380305008892931 1784707062089908224 n
Fotó: KZs.PhotoBlog / Gulyás Gergely - Facebook

Pedig Gulyás programja igencsak sűrűnek tűnik, hiszen pont meglátogatott a napokban egy másik, izgalmasnak ígérkező helyszínen, Pécsen induló fideszes polgármesterjelöltet is, a leléptetett Páva Zsolt városában induló Vári Attilát:

69323508 2379453938978038 7106787495978729472 n
Fotó: KZs.PhotoBlog / Gulyás Gergely - Facebook

Nyilván az is csak a véletlen műve lehet, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a minap Kalocsára látogatva "teltházas lakossági fórumot tartott", mely során volt alkalma Bábel Balázs érsekkel, Font Sándor országgyűlési képviselővel és Filvig Géza polgármesterjelölttel is eszmét cserélni. Na meg kampányolni.

Ahogyan vélhetően Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is csak a nyaralás utolsó momentumaként szaladt el Szombathelyig, hogy ott a Nemzeti Tanévnyitó alkalmából biztosítsa a fideszes jelöltet a helyi köznevelési rendszer támogatásáról – persze Balázsy Péter megválasztása esetén:

Abban sem kell semmiféle hátsó szándékot keresni, hogy Nemesi Pál független vállalkozót, a Fidesz szegedi polgármesterjelöltjét véletlenül lencsevégre kapták Soltész Miklós társaságában. Az államtitkár nyilván nem az országot járja, csak milliárdosokkal szokott "családias hangulatban" óvodákat avatni.

L3388386
Fotó: Kuklis István / Délmagyar

A véletlenek sokasága kampányt sejtet, ennek ellenére tovább várjuk a megfelelő idejű tájékoztatást arról, hová és mikor koncentrál további energiákat a kormánypárt.

Ami biztos: a Fidesz parlamenti frakcióját vezető Kocsis Máté a múlt hétvégén bejelentette, tájékoztató kampányt indítanak azért, mert minden magyarnak joga van tudni, mit jelent a Gyurcsány Ferenc és felesége vezette baloldal politikája. Nem világos ugyanakkor, hogy mikor, milyen fedezettel, és hogy a Kocsis által vezetett kormánypárti frakció, vagy éppen a Fidesz indítja-e el ezt a kampányt, vagy a kormány fog Gulyás Gergely korábbi idevágó ígéretével szemben plakátolni és reklámozni az önkormányzati választási kampányidőszakban.

Egyetlen érdemi adalékként az derült ki a napokban Halász Jánostól: a Fidesz kampányában arra hívja fel a figyelmet, hogy "Gyurcsányék lebontanák a kerítést és beengednék a migránsokat". Halász szerint "a magyar embereknek tudniuk kell Gyurcsányék terveiről, hiszen ők vezérlik az egész ellenzéket most az önkormányzati választásokon is". Ezzel szemben a kormánypárt ifitagozata, a Fidelitas nem a határra, hanem a fővárosi "nagycirkuszra koncentrál", hiszen az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltjét, Karácsony Gergelyt, a független Puzsér Róbertet, valamint Berki Krisztiánt ábrázoló plakátkampányba kezdtek.

Mindezeken túl a kormánypropaganda nagy felületet biztosít a Fidesz szinte valamennyi jelöltjének, a regnáló polgármesterek pedig az önkormányzati médiafelületeket is igénybe veszik. 

Borítókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a szegedi Szent Őrangyalok Óvoda épületének avatásán 2019. szeptember 4-én. MTI/Rosta Tibor