Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Másodfokúra emelték a riasztást a sok eső miatt

2019.09.09. 05:50

13:45: Másodfokúra emelte a riasztási szintet az OMSZ

Az ország középső és keleti fele narancssárgává vált az OMSZ riasztási térképén, mivel az intenzív záporokból és zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat. Délutántól a Dunántól keletre, késő este a keleti határ közelében fordulhatnak elő a meteorológusok szerint hevesebb zivatarok, a villámlások mellett erős szél és jégeső is lehet. De ezzel együtt a késő délutáni órákig bárhol kialakulhatnak zivatarok, nagyobb eséllyel a Dunántúl déli, délnyugati felében.

omsz

Jó hír, hogy kedden már nyoma sem lesz az esőnek, sőt, szerdán és csütörtökön akár 28 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála.

05:45: Legyen önnél esernyő, esőkabát, mert a hétfő a csapadéké!

Az Időkép 13 mm esőt jelez hétfőre, zivatarokkal indul a hét. Szeles idő várható, 19 foknál nem nagyon lesz melegebb. Budapesten főleg délelőtt 9 és délután 3 óra között lehet számítani sok csapadékra.

Villámok Budapesten hétfő hajnalban
Villámok Budapesten hétfő hajnalban
Fotó: stormphase / Időkép.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint délnyugat, nyugat felől újabb összefüggő csapadéktömbök érkeznek, illetve közben képződnek is, és ezek északkeleti irányba vonulnak. Tehát esni fog.Kezdetben főként a Dunántúlon várhatóak zivatarok, majd a kiterjedtebb csapadékzóna lassan, fokozatosan kelet felé helyeződik át, és előreláthatólag hétfőn késő délelőtt válik intenzívvé a Dunántúl keleti, valamint az Alföld nyugati tájai felett, ekkor akár heves zivatarok is kialakulhatnak.

Ez a rendszer hétfő kora este érheti el a Tiszántúlt, majd keddre virradóra legyengülve elhagyja az országot, ekkor várható tehát a meteorológiai rendszerváltás.

A zivatarokat felhőszakadás (ált. 20-30 mm, az Északi-középhegységben és az Alföld egyes részein lokálisan akár ezt meghaladó mennyiség) kísérheti, valamint jellemzőbbek lehetnek a viharos (~70-90 km/h) lökések is, helyenként jégeső is előfordulhat - írja az OMSZ.