Itt a vége: lejárt a jelöltállítási határidő az önkormányzati választásokra

2019.09.09. 16:17 Módosítva: 2019.09.09. 16:17

Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az októberi önkormányzati választásra. A jelöltek közül sokan az utolsó órákban adták le ajánlóíveiket a helyi választási bizottságoknál, írja az MTI.

A választáson csak azok indulhatnak polgármester- vagy képviselőjelöltként, akiknek eddig az időpontig sikerült összegyűjteniük a jegyzők által korábban településenként meghatározott számú ajánlást az ajánlóíveken, leadták azokat a választási bizottságnál, és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

A hétfő délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el. A hétfői jelöltbejelentési határidő vonatkozik a nemzetiségi önkormányzati választáson indulókra is. Nekik is eddig az időpontig kell összegyűjteniük a Nemzeti Választási Bizottság által meghatározott számú ajánlást.

Az ajánlásokat a bizottságok mellett működő irodáknak ellenőrizniük kell. Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a hétfő délutáni határidő előtt adták le ajánlásaikat, a választási bizottságok négy napon belül, azaz legkésőbb pénteken veszik nyilvántartásba.

A jelöltek bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján. A valasztas.hu-n még néhány napig folyamatosan frissülnek a bejelentett, illetve nyilvántartásba vett jelöltekre vonatkozó adatok. 

Már több mint 41 ezer jelöltet jelentettek be a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására, olvasható az NVI honlapján. Arról nincs összesített adat, hogy közülük eddig hány jelöltet vettek nyilvántartásba.

Öt évvel ezelőtt a határidő lejárta előtt egy nappal 44 ezer jelöltet jelentettek be, és csaknem 30 ezret addigra már nyilvántartásba is vettek. A választáson végül 59 ezer jelölt indult.  • Hírek
  • Személyi kölcsön