101 évesen sem engedné ki az ügyészség Győrköst a börtönből

2019.09.09. 09:27

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az ún. bőnyi rendőrgyilkosság ügyben az elsőfokú ítélet megváltoztatását, a több ember életét veszélyeztetve minősítő körülmény megállapítását és Győrkös István büntetésének súlyosítását, ezen belül a feltételes szabadságra bocsátás esedékességének későbbi időpontban kimondását indítványozza - közölte az ügyészség.

 A Szombathelyi Törvényszék júniusban hozott egy elsőfokú ítéletet a bőnyi gyilkosság ügyében. A vádlottat, Győrkös Istvánt hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt halmazati büntetésül életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját pedig 25 évben állapította meg.

A most 79 éves Győrkös 76 éves kora óta van rácsok mögött a gyilkosság miatt. Ha az előzetes letartóztatását is beleszámítjuk, akkor 101 éves lesz, ha 25 év múlva szabadulhatna feltételesen.

A nem jogerős ítélet szerint Győrkös a házkutatást vezető, a nála lévő fegyvert észlelő, a lövések elől kitérni próbáló, a gépkarabély csőtorkolatától 30-80 cm közötti távolságra lévő rendőralezredesre három lövésből álló sorozatot adott le, amely lövések közül az egyik a rendőrt a fején eltalálva megölte.

A bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt Győrkös Istvánt bevezetik büntetőperének tárgyalására a Szombathelyi Törvényszéken 2018. szeptember 28-án
A bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt Győrkös Istvánt bevezetik büntetőperének tárgyalására a Szombathelyi Törvényszéken 2018. szeptember 28-án
Fotó: Varga György / MTI



Az elsőfokú ügyész az ítélet ellen súlyosabb minősítés és a büntetés súlyosítás érdekében fellebbezett, amit a másodfokú ügyészség fenntartott.

A másodfokú ügyészség szerint az elsőfokú bíróság ítélete túlnyomórészt törvényes és megalapozott, de a Győrkös terhére további minősítő körülmény is róható, és a büntetés céljait nem elégíti ki, ha a bíróság által is elismerten kivételesen nagy tárgyi súlyú bűncselekményért a társadalomra nagy veszélyt jelentő vádlottal szemben kiszabandó életfogytig tartó szabadságvesztésből a feltételes szabadságra bocsátás esélye a lehető legkorábbi időpontban megnyílik.