Platánfa szakadt három fiatalra a szegedi Széchenyi téren

2019.09.09. 16:37
Hétfő délután hatalmas vihar csapott le Csongrád megyére, amely több településen is áramkimaradást okozott. A majdnem orkán erejű szél a megyeszékhelyen, Szegeden is súlyos károkat okozott: megrongálódott a Nemzeti Színház teteje, a jogi kar épülete, autókra és utakra dőltek a fák, egy ember pedig életveszélyesen megsérült, miután platánfa szakadt rá és barátaira a Széchenyi téren.

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső és a szél is sok problémát okozott Csongrád megyében, ahol a hétfő délutáni vihar kezdete óta több mint ötszáz bejelentés érkezett a károk miatt, írja honlapján a Katasztrófavédelem. A megye több pontján áramszünet volt, kidőlt fák és leszakadt faágak emlékeztetnek a viharra.

Az eső elsősorban Szeged utcáit áztatta el. A Széchenyi téren három padon üldögélő fiatalra szakadt rá egy platánfa, egyikük életveszélyesen megsérült, miután a faág betörte a koponyáját. A szegedi hivatásos tűzoltók láncfűrésszel szabadították ki, még a helyszínen újra kellett éleszteni.

Az RTL Klub Híradója szerint a másik két diákot is a mentők látták el: az egyikük könnyebben sérült, a másiknak a combcsontja törhetett el. A három sérültet végül stabil állapotban szállították kórházba. A Széchenyi teret a baleset után a rendőrség lezárta.

Járókelőre esett egy letört faág a Széchenyi téren

Életveszélyes koponyasérülést szenvedett az a járókelő, akire ráesett egy faág a ma délutáni tomboló szegedi szélviharban.

Közzétette: Szeged Televízió – 2019. szeptember 9., hétfő

A Pusztaszeri utcában egy társasház belső udvarát rongálta meg a szél, a legtöbb gondot azonban továbbra is az autókra, családi házakra, főutakra és villanyvezetékekre dőlt fák okozzák:

  • a Szabadkai úton faágak dőltek a villamossínekre, a felsővezeték is leszakadt,
  • a Hajnóczy utcában szintén több faág zuhant az úttestre, a város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel távolították el az ágakat,
  • a Gogol utcában egy fa kidőlt, a leszakadt vezeték egy lakóházban is kárt tett
  • az Algyői úton több fa dőlt az úttestre.

A Szeged Ma hétfői, folyamatosan frissülő cikke további károkról is beszámol: a Vásárhelyi Pál utcai körforgalomnál leszakadt az egyik közlekedési jelzőlámpa, a vihar a Szegedi Nemzeti Színház tetejét is megrongálta, az épületbe beesett az eső, a színpad is ázik, illetve evakuálták a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának épületét is, ahol cserepek estek az udvarba, a kültéri üveglift teteje pedig betört. A Kárász utcában székeket és asztalokat vitt a szél.

A szegedi színház főigazgatója, Barnák László az MTI-nek elmondta: az épület 1978 és 1986 között készült lemezborítása valóban megsérült, ezért kedden délelőtt fóliával fedik le a tetőt, hogy megakadályozzák a további beázást. A színházban a teátrum idei első operabemutatójának próbái folynak, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vasárnapi koncertjét várhatóan nem kell elhalasztani.

Visszahajtotta a szél a Szegedi Nemzeti Színház lemeztetejét.

Visszahajtotta a szél a Szegedi Nemzeti Színház lemeztetejét. A videóhoz tartozó cikkben a részletek: https://bit.ly/2kAJ8UU Videót készítette: Horváth Gábor

Közzétette: Delmagyar.hu – 2019. szeptember 9., hétfő

A Szeged.hu az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye alapján azt írja: 7-8 milliméter eső esett, és majdnem orkán erejű, 112 kilométer/órás széllökéseket mértek a vihar alatt. A károk elhárítása több napig is eltarthat, közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere arra utasította a város tulajdonában álló szolgáltató cégeket, hogy vegyenek részt a segítségnyújtásban és a kárelhárításban. A közterületek, a közintézmények és a tömegközlekedés helyreállítására a polgármester azonnal 200 millió forintot csoportosított át.

A vihar után azonnal megkezdődött a károk felmérése. Az már világosan látszik, hogy nagyon súlyos károk történtek, balesetek is történtek, középületek sérültek meg, a parkokban fák dőltek ki, a tömegközlekedést időszakosan le kellett állítani

– mondta Botka László a vihar után a Szeged Televíziónak.

A délutáni órákban a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) közleményben figyelmeztetett, hogy a vihar okozta áramkimaradás és fakidőlések miatt minden vonalon járatkimaradások és csúszások várhatóak egészen az esti órákig.

A Mávinform hétfő esti közleménye szerint a vihar több vasútvonalon is fennakadásokat okozott:

  • a szegedi fővonalon Szatymaz és Kiskundorozsma állomás között több helyen faágak kerültek a felsővezetékre, ezért szünetel a közlekedés ezen a szakaszon,
  • Szatymaz és Szeged között pótlóbuszok viszik az utasokat, a szegedi vonalon egy-két órával hosszabb eljutási idővel kell számolni,
  • a Szeged-Békéscsaba vonalon Hódmezővásárhely és Kútvölgy között fa dőlt a vasúti pályára, ezért a tervezetten Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő pótlóbuszok meghosszabbított útvonalon, Kútvölgyig járnak,
  • Szentes-Orosháza vonalon is fakidőlés okozott fennakadást, ott a forgalom már újraindult.

Egy toronydaru kezelője szintén levideózta a városra lecsapó szélvihart, ő csak a szél elcsendesedése után tudott lejönni a mintegy ötven méter magas daruról: 

Brutális szélvihar nem sokkal ezelőtt Szegedről egy toronydaru tetejéről! Figyelem! A videóban trágár szavak is elhangzanak!

Brutális szélvihar nem sokkal ezelőtt Szegeden egy toronydaru tetejéről! Figyelem! A videóban trágár szavak is elhangzanak! Videó: Magyari Tamás / ViharVonal Viharvadász Csapat

Közzétette: Met Hír – 2019. szeptember 9., hétfő

A Nemzeti Közművek hétfő esti közleménye szerint összesen mintegy negyvenezer embernél okozott áramszünetet a hétfő délutáni vihar a Dél-Alföldön. A letört ágak és a tövestől kifordult fák a villamoshálózatra zuhantak, oszlopok törtek ki, emiatt tömeges üzemzavar alakult ki. Az NKM emelt létszámmal dolgozik a hibák helyreállításán, estére ügyfeleik kétharmadánál állították helyre a szolgáltatást.