18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Másodfokon is nyolc évet kapott a bicskei gyerekotthon molesztáló igazgatója

2019.09.10. 12:45

Jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre ítélték a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóját,  három év felfüggesztettre pedig az egyik nevelőjét, akiket az otthonban lakó fiúk azzal vádoltak meg, hogy a két férfi gyerekkorukban évekig szexuálisan kihasználta őket. Ezzel a másodfokú bíróság helybenhagyta a tavalyi első fokú, nem jogerős ítéletet.

A vád szerint 2004 és 2016 között az elsőrendű vádlott, a bicskei gyermekotthon korábbi vezetője, V. János legalább tíz kiskorú fiút, a másodrendű vádlott, K. Béla pedig négy gyereket zaklatott szexuálisan, mindketten kihasználva a gondozásuk alatt álló kiskorú sértettekkel fennálló alá-fölérendeltségi viszonyukat.

A volt igazgatót vezetőszáron, kezén és lábán bilincsben hozták kedden a Győri Ítélőtábla termébe, a nevelő szabadlábon védekezhetett. A bíróság szerint a volt intézményvezető a többi közt folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettében és folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés bűntettében bűnös. Az igazgatót véglegesen eltiltották minden foglalkozástól, amivel tizennyolc év alattiakkal kéne foglalkoznia, az eddig előzetesben töltött több mint két és fél év pedig beleszámít a fegyházbüntetésébe. A férfi a tárgyalássorozat alatt végig tagadta a vádakat. 

A nevelő esetében a bíróság szintén helybenhagyta a korábbi ítéletet, miszerint másfél évet kapott, de azt három évre felfüggesztve. A bíró indoklásában azt mondta, nála enyhítő körülmény, hogy együttműködő volt, és az igazgató ügyében is adott információkat. Az ítélet ellen fellebbezni nem lehet, az jogerős.

A tárgyalás nagy része a kiskorú érintettekre tekintettel zártan folyt, a sajtót csak a két évvel ezelőtti vádirat-ismertetésre, majd a két ítéletre engedte be a bíróság. A másodfokú ítéleten csak egy sértett fiú volt ott. Ő egyike azoknak, akik 2016 októberében arccal és névvel feltárták a történetet az RTL Klub Házon kívül című műsorában. Elmondták, hogy az igazgató támogatásért, szeretetért, pénzért, laptopért, nyaralásért cserébe szexuális viszonyt tartott fenn velük. Az igazgató és nevelő ellen 2017 augusztusában emeltek vádat.

Csokival vagy pornóval fizetett 

A vádirat szerint V. János, aki 26 évig volt igazgató tíz áldozata mind fiú, őket fogdosta, kézzel és orálisan elégítette ki, illetve rávette  a gyerekeket, hogy ők elégítsék ki őt kézzel vagy orálisan.

A GYEREKEK EKKOR CSAK TÍZ-TIZENHÉT ÉVESEK VOLTAK. 

Az egyik esetben vigasztalásnak álcázta a fogdosást, másnak pornófilmeket mutogatott saját irodai számítógépén, és arra buzdította a gyereket, hogy vele együtt végezzen önkielégítést.

Adok zsepit, nyugodtan elcsöppenhet

– mondta neki, majd a nemi szervét dicsérte, és azt, hogy milyen ügyes. De egy tizennégy éves fiút hét éven keresztül rendszeresen hívott magához, és a kézi és orális kielégítésekért cserébe mindig pénzt adott neki. Amikor az egyik gyerek ellenállt, akkor csak azt mondta:

Most már nekem is járna valami!

Az áldozatok mind jó kapcsolatot alakítottak ki az igazgatóval, volt olyan fiú is, aki a vádirat szerint apjaként tekintett rá, és az otthonban mindenki csak "János bácsiként" szólította.

A VÁDLOTT IGAZGATÓ ÁLTALÁBAN CSOKIVAL, PORNÓFILMMEL VAGY PÉNZZEL FIZETETT.

A volt igazgató egyébként Bicske díszpolgára, a rangos gyermekvédelmi Bárczy-díj birtokosa, három miniszteri kitüntetése és Köztársasági Érdemkeresztje van, a Bicskei Római Katolikus Egyházközösség képviselő-testületének tagja.

A másodrendű vádlott, K. Béla szabadlábon védekezik, a férfi 2015–2016-ban dolgozott az otthonban, a vádirat szerint négy, nevelésére bízott fiúval végzett szexuális cselekményeket. Kielégítette őket orálisan, fenekükhöz nyomta péniszét, rávette a gyerekeket, hogy elégítsék ki őt szájjal.  Egyik esetben a vádirat szerint az otthon gárdonyi üdülőjében egy vele egy szobában tartózkodó tizennégy éves fiú takarója alá benyúlt, először a combját, majd a fiú nemi szervét simogatta, aki ezt még hagyta, mert hallotta, hogy a nevelő másokkal is csinált ilyet pénzért cserébe. Aztán a vádlott orálisan kezdte el izgatni a fiút, de mivel a gyereknek nem volt erekciója, abbahagyta a cselekményt. A fiú ekkor azt mondta neki, hogy

ezt soha többet ne csináld.

K. Béla abba is hagyta a cselekményt, majd a fiú kérésére ötezer forintot fizetett neki. Egy másik esetben egy ittas tinédzserrel tízezer forintért análisan közösült.

A Házon Kívül riportjából kiderül, hogy 2011-ben már indult egyszer nyomozás a gyermekotthon igazgatója ellen, szintén azért, mert több gyerek szexuális visszaélésekkel vádolta, de ott a nyomozást végül bizonyítékok hiányában egy év után megszüntették. Ahogy pár évvel ezelőtti bicskei riportunkban olvasható, a vádlott igazgató nagy tiszteletnek örvendő polgára volt a városnak, 26 évig vezette a kastélyintézményt.

Az RTL szerint a vádlott igazgató korábban kényszerítéssel és lefizetéssel is próbálta hallgatásra bírni az érintett diákokat, de azt is el akarta érni, hogy a már megtett vallomásaikat vonják vissza. 

VOLT OLYAN FIÚ, AKINEK ÖTEZER FORINTOT AJÁNLOTT FEL A VALLOMÁSA VISSZAVONÁSÁÉRT.

Ebben pedig az igazgató-helyettes segített neki, aki a vád szerint végig tudott a szexuális zaklatásokról. Az igazgatónak és helyettesének ezért kényszerítés és vesztegetés miatt is felelnie kell.

(Borítókép: A bicskei gyermekotthon korábbi igazgatójá a Székesfehérvári Törvényszék előtt 2018. november 21-én. Fotó: Bődey János/Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport