Feljelentették a kormánymédiában adatgyűjtéssel vádolt józsefvárosi ellenzéki jelöltet

2019.09.10. 10:42

Már a feljelentésnél tart a józsefvárosi ellenzéki jelölt elleni adatgyűjtés-vád.

A józsefvárosi választási iroda ugyanis "választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal visszaélés" gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Magyar Nemzet hétfői cikke alapján. Ez a cikk egy Facebook-csoportba posztolt fotó alapján vádolja csalással - konkrétan az ajánlóíveket aláírók adatainak "üzemszerű" rögzítésével - Pikó András ellenzéki polgármester-jelölt kampánystábját.

Az inkriminált fényképet közlő kampányfőnök, Udvarhelyi Tessza az Indexnek elmondta, a valóban "félremagyarázható" kép valójában nem egy törvénysértő folyamatot örökített meg, hanem csak a 12 egyéni választókerületi jelölt és a polgármesterjelölt számára kiadott összesen csaknem 1400 ajánlóív adminisztrálásának folyamatát - azaz, hogy melyik önkéntesnél hány darab ajánlóív van, ebből mennyit juttatott vissza, kinek adta át és mennyit kellett még visszahoznia, mielőtt leadják  az ajánlásokat.

Azonban a józsefvárosi helyi választási bizottság az MTI szerint hétfőn úgy döntött, hogy bejelentést tesz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak, mert feltételezése szerint a Momentum Mozgalom, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Lehet Más a Politika párt jelöltállításhoz szükséges ajánlásgyűjtése során a személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be vagy annak közvetlen veszélye fennáll.

A választási bizottság kéri a hatóságot, hogy folytasson le vizsgálatot és szólítsa fel az adatkezelőket a jogsérelem orvoslására, illetve a jogsérelem közvetlen veszélyének megszüntetésére.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, korábban a VIII. kerület polgármestere visszalépésre szólította fel Pikó Andrást, csakúgy, mint Sára Botond józsefvárosi fideszes polgármester (Pikó ellenfele), aki szerint a "legdurvább csalás" történt.

Frissítés: Kocsis Mátét is feljelentették

Miután Kocsis Máté a „törvénytelen lista” készítésével kapcsolatban konkrétan megemlítette a párbeszédes Erőss Gábor nevét, a józsefvárosi képviselőjelölt Facebook-oldalán bejelentette:

 A Fidesz ma szintet lépett: Kocsis Máté frakcióvezető sajtótájékoztatóján engem személy szerint bűncselekmény elkövetésével vádolt meg. Rágalmazásért haladéktalanul feljelentést teszek ellene.