Csak felkerült a Jobbik megyei listájára a Duna-parti cipőkbe köpködő Kulcsár Gergely

2019.09.10. 20:44 Módosítva: 2019.09.10. 23:13

A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint a Jobbik Hajdú-Bihar megyei listájának második helyén vették nyilvántartásba Kulcsár Gergelyt, aki korábban beleköpött a holokauszt Dunába lőtt áldozatainak emlékére a rakparton felállított vascipők egyikébe, majd erről humorosnak szánt levélben tájékoztatta egy belső fórumon a politikustársait. A magyar alkotmánnyal nehezen összeegyeztethető megnyilvánulásai közé tartozott az is, amikor egy belső levelezésben aberrációnak nevezte a homoszexualitást, a holokausztot pedig „kamuklausztnak” nevezte, és kétségbe vonta annak áldozatait.

Kijelentéseiért Kulcsár később elnézést kért, Vona Gábor korábbi Jobbik-elnök pedig arra kötelezte, hogy egy szál virággal rója le kegyeletét a holokauszt áldozatai előtt a Duna-parton.  

Kulcsár az idei önkormányzati választáson eredetileg egyéniben indult volna Debrecenben a Jobbik, a Momentum és az LMP közös jelöltjeként. Amikor a 444.hu rákérdezett erre, kiderült, hogy a Momentum és az LMP megbocsátotta Kulcsár régi bűneit, és gyakorlatilag szó nélkül elfogadták, hogy a Jobbik ragaszkodik politikusa indításához. Ahogy azonban ismét nyilvánosságra kerültek Kulcsár botrányos nyilatkozatai, a politikust végül visszaléptették.  

A Momentum ezután azt közölte: bár a korábbi szélsőséges politikájával szakító, szélsőséges politikusaitól megszabadult Jobbiknak is helye van a NER leváltására létrehozott együttműködésben, de „Kulcsár Gergely korábbi kijelentései teljes mértékben vállalhatatlanok, ilyen megnyilvánulásoknak nincs helye a magyar közéletben”. Hasonlóan nyilatkozott Ungár Péter az LMP részéről. Szerinte „Kulcsár Gergely politikai tevékenysége vállalhatatlan, nincs helye a magyar közéletben”.

A jelek szerint a Jobbik ezt nem így gondolja, ezért is kerülhetett Kulcsár a megyei lista második helyére, amely befutó helynek ígérkezik.  • Biztosítás