Házkutatást tartott a rendőrség Pikó András kampányközpontjában

2019.09.11. 18:36 Módosítva: 2019.09.11. 22:15

A rendőrség vélhetően a Választási Iroda feljelentése miatt tartott házkutatást Pikó András kampányközpontjában szerda este, erősítette meg a 24.hu értesülését az Indexnek Pikó András, közös VIII. kerületi polgármesterjelölt

Pikó később az Indexnek azt mondta, hogy több kollégája is a helyszínen volt, kampányfőnökét, Udvarhelyi Tesszát pedig kihallgatták a rendőrök. 

Pikó a Hvg.hu-nak a helyszínen úgy nyilatkozott, hogy „kicsit mosolyogva” állnak a demonstratív rendőri fellépés előtt, mert a házkutatás szerinte az eddigi munkájuk egyfajta elismerése. A civilek és pártok által összerakott programjukban olyan üzenet van, amely fáj a regnáló Fidesznek, ilyen például az, hogy a Fidesz korrupciós hálózata rengeteg pénzbe kerül a VIII. kerületnek.

Olyan területre tévedtünk, amely a Fidesz számára elviselhetetlen. Amit most tapasztalunk, az ennek a következménye. Nagyon szomorú vagyok amiatt, hogy egy teljesen nyilvánvaló rágalmazásnál a rendőrséget politikai célokra használják fel Magyarországon. Ennek ellenére azt tudom megerősíteni, hogy törvénysértést nem követtünk el, a vizsgálat minket fog igazolni.

Azt is hozzátette, hogy ő nem kapott hivatalos értesítést a vizsgálatról, úgy tudja, hogy a rendőrök érkezése nem volt előre bejelentve. Elmondta, szó volt arról, hogy lefoglalják a bent lévő laptopokat és kihallgatják a kampányfőnökét, Udvarhelyi Tesszát. Mint mondta, biztosan nem lép vissza. Nagyon sokat dolgoztak ebben a kampányban, nagyon hisznek az igazukban, és nagyon jó terveik vannak Józsefváros jövőjét illetően. 

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt a házkutatással kapcsolatban az Indexnek azt mondta, hogy

tűzbe teszem a kezem értük, talpig becsületes emberek, akiknek a legtöbb fideszes politikus a lába nyomát se csókolhatná meg.

Karácsonyék pénteken este hat órakor szolidaritási tüntetést tartanak a Práter utca 11. szám előtt, a Pál utcai fiúk című regény „einstand” jelenetét ábrázoló szobornál.

A Magyar Nemzet hétfőn írta meg egy belső csoportból printscreenelt fotóra alapozva a hírt arról, hogy Pikó András közös VIII. kerületi polgármesterjelölt kampányfőnöke törvénysértő tevékenységet örökített meg, sőt feltételezhető, hogy „csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék”. A kormánylap vádjait Udvarhelyi Tessza az Indexnek visszautasította. Mint mondta: tisztában vannak felelősségükkel, amit a polgármesterjelöltet és a képviselőjelölteket ajánló aláírások gyűjtésével és kezelésével összefüggésben a jogszabály előír, így annak mindenben meg is felelnek, feleltek. 

Éppen e kötelezettségük teljesítését örökítette meg a Magyar Nemzet által közölt fotó:

Az összesen 12 egyéni választókerületi jelölt és a polgármesterjelölt számára kiadott, összesen csaknem 1400 ajánlóívet kezeltünk az elmúlt napokban, ezek aktivistáknak történt kiadását, vissza hozatalát és átvételét egy elektronikus felületen vezettük. Ez a nyilvántartás kizárólag arra vonatkozik, hogy mely önkéntesünknél hány darab aláírásgyűjtő ív volt, ebből mennyit juttatott vissza, kinek adta át és mennyit kellett még visszahoznia, mielőtt leadjuk az ajánlásokat

– magyarázta később az Indexnek Udvarhelyi Tessza a történteket. Az ajánlóívek kezelését a választási eljárási jogszabály és a Nemzeti Választási Iroda valóban szigorúan szabályozza: a papírok átvételéről elismervényt kell kiállítaniuk a jelölőszervezeteknek, az aláírásgyűjtést követően pedig minden egyes ajánlóívvel el kell számolniuk.

A VISSZA NEM VITT AJÁNLÓÍVEKÉRT BÍRSÁGOT KELL FIZETNI.

A jelöltek és jelölőszervezetek a főpolgármester-jelöltekre, a polgármesterjelöltekre és a képviselő-testületi jelöltekre vonatkozó ajánlásokat szeptember 9-én 16 óráig gyűjthették és jelenthették be az illetékes választási bizottságoknál. 

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a történtek után azonnal lecsapott. Szerinte az ellenzék törvénytelenül kezelte a választók személyes adatait Józsefvárosban, közölte, egyúttal visszalépésre szólította fel az ellenzék VIII. kerületi polgármesterjelöltjét és a helyi ellenzéki jelölteket az önkormányzati választáson való részvételtől.

Kocsis Máté szerint a Magyar Nemzet által közölt fotók alapján az ellenzéki összefogás jelöltjei törvénytelen listát készítettek az ajánlóívekről. A VIII. kerület korábbi fideszes polgármestere megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a történteket, és megismételte: felmerül a választók adataival való visszaélés, illetve a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja.

Pikó András erre az Indexnek úgy reagált, hogy „Kocsis Máté hazugságait és a fideszes propaganda rágalmait egyelőre tűrnünk kell, de a vizsgálatok elé tiszta lelkiismerettel állunk, a kampánycsapatunk tevékenysége minden szempontból törvényes, senki semmilyen személyes adatát az ajánlóívekről nem rögzítettük”.

AZ ELLENZÉKI POLGÁRMESTERJELÖLT SZERINT A FIDESZ RÁGALOMHADJÁRATÁNAK VAN EGY, A DEMOKRÁCIA SZEMPONTJÁBÓL FONTOS, POZITÍV HATÁSA: ISMÉT FELHÍVHATJÁK A FIGYELMET A FIDESZ TÖRVÉNYTELEN KUBATOV-LISTÁJÁRA,

és arra, hogy „miközben a józsefvárosiak közös pénzéből százmilliókat költenek maguk és a csókosok zsebeinek teletömésére, nem vállalják ezért a felelősséget, elmenekülnek a vita elől és a mocskos kampány minden eszközét bevetik az esélyes ellenzéki jelölt ellen”. A VIII. kerületi jelöltek listáját egyébként itt tudja megnézni. 

Rendőrség: folyamatban lévő nyomozás miatt tartottak házkutatást

A házkutatással kapcsolatban megkaptuk a Budapesti Rendőr-főkapitányság válaszát, melyben azt írták, hogy „a BRFK feljelentés alapján 2019. szeptember 10-én választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen”.

Ennek a folyamatban lévő nyomozásnak a keretében a rendőrök a mai napon, 2019. szeptember 11-én 17 óra utáni időben egy VIII. kerületi Baross utcai irodában megjelentek, mert ott nyomozati cselekmény végrehajtása vált szükségessé. A kutatás válaszadásunk idején is tart.  

A Hvg.hu kérdésére pedig azt válaszolták, hogy senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként, arra viszont nem tértek ki, hogy a házkutatás során foglaltak-e le bármit is.

Zárt Facebook-csoportból szivárogtathattak

A C8 Civilek Józsefvárosért ellenzéki csoport szerdán közölt „közérdekű posztot” arról, hogyan juthatott a Magyar Nemzet birtokába az a fotó, amely alapján felmerült, hogy Pikóék ajánlóíveket másoltak volna.

Mint írták zárt Facebook-csoportjaikba, a tagfelvétel ugyan nem volt automatikus, de így is csúsztak be álprofilok. Ilyen volt a nem létező Mata Viviené, aki 35 évesként egy 57 éves asszony profilképét adta meg: a kanadai Barbara Robertsét, akiről a Vice közölt egy portrét. 

A C8 gyanúja szerint ennek a profilnak a valódi létrehozója lehetett az, aki kapcsolatait a Facebook-csoporton belül arra használta fel, hogy kompromittáló információkat szivárogtasson ki.

Az ellenzék feltételezése szerint „Vivien” lehetett az, aki a zárt csoportban Udvarhelyi Tessza posztját kifotózta, és továbbküldte a Magyar Nemzetnek, amely erre alapozta, hogy a csoport szabálytalanul kezeli a támogató íveket. Udvarhelyi ugyanis azt írta: „a legeslegmenőbb back office csapat még mindig dolgozik az ajánlóívek feldolgozásán, hogy holnap reggel leadhassunk mindent.”