Edina
0 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Financial Times: Budapest újranyitná szíriai nagykövetségét

2019.09.11. 11:01 Módosítva: 2019.09.11. 11:02

Az Európai Unió legbefolyásosabb országainak haragját is kiválthatja, ha Budapest újranyitja nagykövetségét Szíriában, Damaszkuszban, írja a globális gazdasági napilap, a Financial Times. A magyar tervek ugyanis szembemennek az európai országok törekvéseivel, hogy minél távolabb tartsák magukat a jelenlegi szíriai rezsimtől.

A magyar kormány hónapok óta dolgozik azon, hogy követségi ügyvivőt küldhessen vissza a térségbe, akinek feladata a magyar nagykövetség újranyitása lenne a háborútól sújtott országban. A lap szerint bár vannak európai országok, amelyek diplomáciai kapcsolatban vannak Szíriával, hivatalosan Magyarország lenne az első EU-s ország, amely újranyitná nagykövetségét az országban.

A diplomáciai bonyodalom abból adódik, hogy az európai országok erősen ellenzik, hogy a kapcsolatok normalizálódjanak Aszaddal. Egy, az ottani ügyeket Bejrútból intéző európai diplomata erősen bosszantónak nevezte a magyarok ötletét. Ugyanakkor minden EU-s ország saját joga, hogy milyen kapcsolatokat alakít ki más országokkal, de hogy a mostani politikai klíma kedvező lenne, azt kétlik.

A lapnak a magyar külgazdasági és külügyminisztérium nem kommentálta az értesülést, az Indexnek az üggyel kapcsolatban egy külügyi forrás azt mondta, „Magyarország a közel-keleti keresztényeknek nyújtott támogatások keretében több szíriai közösséget segít, emellett számos szíriai diák tanul Magyarországon ösztöndíjprogram részeseként. Jövő évtől lesz egy diplomatánk, aki éves szinten néhány alkalommal, rövidebb időszakokra Szíriába utazik a humanitárius támogatások utánkövetése és más konzuli feladatok ellátása céljából. Ez több EU-s tagország gyakorlatával egybevág”.