Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A Jobbik a rajtvonalnál elbukott Fejér megyében, 47 aláírás hiányzott

2019.09.12. 17:04

Nem vette nyilvántartásba Fejér megyében a Jobbikot a választási bizottság, így a teljes megyében hiányzik majd a párt a szavazólapokról - értesült az Index. Az NVI honlapján is csütörtökön megjelent, hogy elutasították a párt nyilvántartásba vételét, bár a döntés még nem jogerős.

A dolog azért váratlan, mert a Jobbik tavaly még éppen Fejér megyében aratta egyik legnagyobb sikerét. A dunaújvárosi választókerületben (Fejér megye 4. választókerülete) ugyanis a jobbikos Pintér Tamás győzött 43%-kal, míg a fideszes ellenfele 39%-ot kapott. Ez volt a Jobbik egyetlen egyéni győzelme a parlamenti választásokon az egész országban, vagyis ekkor úgy tűnt, hogy az egyik legbiztosabb jobbikos bázis lehet.

Aztán a választások után jött a pártszakadás, a Jobbikból itt is sokan átigazoltak a Mi Hazánkba, amely a jelek szerint eléggé megtépázta a szervezetet. Pedig a tavalyi győztes Pintér Tamás polgármesterjelöltként elindul a választásokon, igaz, nem jobbikos színekben, hanem hivatalosan a Rajta Újváros! egyesület jelöli, és a többi ellenzéki párt is támogatja.

Ennek ellenére sem sikerült összegyűjteni a megfelelő számú, 1147 aláírást, amely a megyei listához kellett volna. A megyében nagyjából 230 ezren szavaznak. Ehhez hozzátartozik, hogy a megyei jogú városok nem szavaznak a megyei közgyűlés tagjaira, vagyis Székesfehérváron és Dunaújvárosban nem lehetett gyűjteni. Tehát mindez nem befolyásolja Pintér indulását és esélyeit.

47 aláírás hiányzott

Megkérdeztük a Jobbikot, amely az összes többi megyében listát tudott állítani, miért nem sikerült az aláírásokat összegyűjteni Fejér megyében, és fellebbeznek-e a döntés ellen. A párt azt írta, hogy 

a Fejér megyei listára történő ajánlásgyűjtés során a megyei Jobbik sajnálatos logisztikai, szervezési hibát követett el, amikor az amúgy nagyon fontos dunaújvárosi és székesfehérvári kampányra koncentrálta az ereje jelentős részét és későn kezdték el a megyei listára az ajánlásokat gyűjteni a kistelepüléseken. Így következett be az sajnos, hogy a listaállításhoz szükséges ajánlásszámhoz képest 47 darabbal kevesebb ajánlást hitelesített a választási bizottság.

Dunaújvárosban, mivel megyei jogú város, nem is lehetett ajánlást gyűjteni megyei listára, ezért nem pontos összekapcsolni a megyei listára való gyűjtést a megyei jogú városra vonatkozó gyűjtéssel. Az országos és a Fejér megyei Jobbikban levonják a megfelelő konzekvenciákat ezért a komoly hibáért, de Fejér megyében is tovább küzdünk a szabad és élhető települések érdekében" - írta a Jobbik.

A Fidesz-KDNP megyei listavezetője, Molnár Krisztián a Facebookon, hogy Fejér megyében a Jobbik mint jelölőszervezet "komolytalanná és társadalmilag elidegenedetté vált. Politikailag teljesen megszűntek Fejér megyében, pedig a 2014. évi választásokon a Fidesz-KDNP után a második legtöbb közgyűlési mandátumot szerezték meg az akkor induló jelölő szervezetek közül, akkoriban 20 százalékot meghaladó választási eredménnyel."