Berkikrisztiánosítják a választást, ahol az ellenzéknek lehet esélye

berkinsta2
2019.09.12. 07:14
A Fidesz és az egymásra találó, közösen induló ellenzék csatáját néhány helyen celebek, régi politikai kalandorok vagy pártjukból kiugrott ellenzékiek színesítik. Véletlen, hogy ott jelennek meg, ahol az ellenzéknek lehet keresnivalója?

Habár ezen az önkormányzati választáson az ellenzék eddig nem látott egységben indul a budapesti kerületekben és a nagyobb városokban, néhány településen elsőre meglepőnek tűnő nevek is felkerülnek a szavazólapokra.

Hétfő délután négy óráig lehetett leadni az ajánlásokat, így most már jobban láthatjuk, hogy a különböző helyszíneken milyen jelöltek közül választhatnak a szavazók. A legtöbb nagy, politikailag is jelentős településen a Fidesz és a legkülönbözőbb neveken induló ellenzéki összefogás jelöltjeit találjuk, ám több helyen hosszabb a névsor.

Hogyan került elő a bulvárhős Berki Krisztián? Schmuck Andor most miért az V. kerületben indul? Mit remél a volt szocialista Újpesten? És Józsefvárosban? És Ferencvárosban? És Szegeden? Érdemes végignézni, hol milyen jelöltek kerültek elő furcsa körülmények között.

Berki Krisztián csoda gyorsan szerezte meg az ajánlásokat

A legszembetűnőbb példa Berki Krisztián esete. A jellemzően herevasalásos akciókkal a hírekbe kerülő bulvárhős, egykori labdarúgó júliusban jelentette be, hogy elindul az októberi főpolgármester-választáson, ám akkor még nem volt egyértelmű, hogy az új műsorának marketingkampányát látjuk, vagy valóban bele akar keveredni a budapesti politikai meccsbe.

A héten kiderült, Berki nagyon is komolyan gondolta az indulását, vagy inkább más valaki gondolta ezt nagyon komolyan. Berkinek ugyanis úgy sikerült összegyűjteni a szükséges 5 ezer ajánlást, sőt, 10 ezret adott le, hogy a budapesti utcákon nem nagyon lehetett találkozni az aláírásgyűjtőivel, és nagyszabású rendezvények sorára sem emlékezhetünk. A főpolgármesterségért szintén ringbe szálló Puzsér Róbert csapata, a Sétáló Budapest ezért is jegyezte meg közleményében, hogy

Berki Krisztián indulása tetőtől talpig bűzlik.

Ugyanis az állandó utcai jelenlét alatt szerzett tapasztalataik szerint „Berki Krisztián és – ahogy ő hivatkozik rájuk – modellhadserege alig pultozott, nagy átlagban körülbelül napi egy-másfél órát gyűjtötték az ajánlásokat, ami 16 nappal és a leadott 10000 ajánlással számolva óránként 417 aláírást jelent – ez a szám teljesen irreális, totálisan abszurd”.

Puzsérék szerint bűzlik, hogy Berki összejátszott a Fidesz kampánycsapatával. „Ismerve Berki Krisztián beágyazottságát a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe, ismerve fideszes kapcsolatait és tudván, hogy a nagyobbik kormánypártnak az ország legnagyobb illegális választói adatbázisa áll rendelkezésre, bűzlik, hogy Berki az ő segítségükkel lett betolva a főpolgármester-jelöltségbe" – írta a Sétáló Budapest.

Az adatmásolásról és az összejátszásról ugyan nem került elő bizonyíték, és azt sem tudjuk, Berki miből finanszírozza majd az indulását, de valóban azt látjuk, hogy Berki létezése a Fidesz kampányának jön kapóra. A Fidelitas ugyanis Berki és Puzsér indulását felhasználva támadja Karácsony Gergelyt és az ellenzéket, miszerint az ellenzéki oldal „cirkuszt” csinál a választásokból.

Jó módszer bedobni egy Berki Krisztiánt

Azt nem tudjuk, Berki Krisztián végül is hány szavazatot kap, és ez mennyiben számít a végeredmény szempontjából, de nyilvánvalóan bonyolítja a helyzetet, és összezavarhat pár szavazót, ha több induló van egy választáson. Márpedig Budapesten a Fidesz érdeke, hogy ne egyszerűsödjön kétszereplős csatává a választás, mert akkor a most összeálló ellenzék hatékonyabban tudná begyűjteni a Fidesz-ellenes, úgynevezett protestszavazatokat.

Eddig a Fidesznek nem volt ilyen problémája, hiszen az ellenzék megosztott volt, és ha voltak is olykor baloldali összefogások, a Jobbik, az LMP rendszerint külön indult, tehát az ellenzék önmaga gondoskodott arról, hogy hemzsegjenek a karikák a szavazólapokon.

berkinsta1
Fotó: berkikrisztian / instagram

Most viszont az ellenzék a politikailag fontos helyeken összefogott, és számos kerületben és megyei jogú városban ezzel matematikailag az ellenzék esélyessé vált (persze nem biztos, hogy majd automatikusan összeadódnak a szavazatok). Ezután jelentek meg azok a jelöltek, akik győzelmi eséllyel aligha indultak, viszont mégiscsak zavart okoztak az ellenzéki térfélen.

  • Budapest IV. kerület, Újpest – A körzet egykori MSZP-s parlamenti képviselője, Horváth Imre tavaly sértődött meg a szocialistákra, amikor a DK-val kötött paktum értelmében a DK-s Varju László indulását támogatták a parlamenti választáson (Varju simán nyert is). Horváth Imre politikája innentől arról szólt, hogy ártson az ellenzéki összefogásnak. Először az ellenzékhez hasonló nevű civil szervezetet alapított, majd most el is indult polgármesterjelöltként, és hirtelen plakáthelyeket is szerezni tudott, és pénze is lett kiplakátoltatni magát szerte a kerületben. 
  • Budapest V. kerület, Belváros – Schmuck Andor, aki júniusban először főpolgármester-jelölt akart lenni, de aztán meggondolta magát, és helyette a Belvárost találta meg kalandos politikai pályájának legújabb színteréül. Az egykori MSZP-s, majd szociáldemokrata ezúttal függetlenként indul, és teszi eggyel kaotikusabbá az V. kerületi helyzetet. Itt az ellenzéki összefogás az MSZP-s Tüttő Katát indítja a fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter ellen. De aztán a Jobbik is bejelentkezett egy polgármesterjelölttel, Losonczy Pált indítja. Schmuck Andor már meg is kezdte a trollkodást, az NVI hivatalos oldalának rendhagyó fotót küldött magától.
  • Budapest VII. kerület, Erzsébetváros – A volt MSZP-s Hunvald György és a volt LMP-s Moldován László indulása egyszerre csökkenti az ellenzéki összefogás jelöltjének, a DK-s Niedermüller Péternek az esélyeit, miközben a Fidesz simán tud mutogatni az ellenzékre, hogy egyetlen jelöltben sem tudtak megállapodni. Hunvald korábban több cikluson át volt a kerület polgármestere, ám nimbusza a börtönévek alatt érthetően megkopott, és bár most próbálja újra felépíteni magát, aligha vannak győzelmi esélyei. Csavar a történetben, hogy bár civil szervezet indítja, az nem erzsébetvárosi, hanem a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület. Moldován László sokáig vezette az LMP tárgyalásait, majd amikor a DK kapta ezt a kerületet, nem tudta megemészteni, ő függetlenként indul.
  • Budapest VIII. kerület, Józsefváros – Az MSZP-s Körmendi Gábor július végén írta ki a Facebookra, hogy ő bizony nem támogatja az ellenzéki összefogás jelöltjét, Pikó Andrást, és szeretne „valódi baloldali alternatívát kínálni a józsefvárosi választóknak. Azoknak a választóknak, akiknek elege van a Fidesz hazugságaiból, és elege van az ellenzéki szappanoperából is.” Így hát elindult polgármesterjelöltként a Közös Értékek Pártja színeiben, az MSZP pedig azonmód kizárta soraiból.
  • Budapest IX. kerület, Ferencváros – Itt az MSZP-s Cséplő Dániel augusztus közepén, közvetlenül Baranyi Krisztina előválasztási győzelme után jelentette be, hogy elindul független polgármesterjelöltként. Pedig egy héttel korábban még Karácsony Gergelynek kampányolt. Az Erzsébetvárosban Hunvaldot támogató Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület itt is indít jelöltet, Deutsch Lászlót – tovább bonyolítva a választási küzdelmet.
  • Budapest XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre – Az örök ingadozó XVIII. kerületben az ellenzék összeállt az MSZP-s Szaniszló Sándor mögött, hogy legyőzze Ughy Attila fideszes polgármestert. Ám múlt héten hirtelen nyilvántartásba vettek egy új szervezetet, az Agora Lokálpatrióta Egyesület, amely polgármesterjelöltet és egyéni jelölteket is indít. Itt még egy független jelölt is elindul.
  • Szeged – Az előbb látott képletet nem csak Budapesten láthatjuk. Szegeden az MSZP-s Lauer István augusztusban jelentette be, hogy bár korábban Botka László csapatában volt, kihagyták most, nem lett jelölt, így elindul függetlenként a választókerületében és persze polgármesterjelöltként is. A Botka Lászlót támogató szervezet árulónak tekinti, az Összefogás Szegedért Egyesület úgy kommentálta a bejelentést, hogy „Lauer István áruló, akit megvett a Fidesz, hogy romboljon Szegeden. Közösségünk súlyosan elítéli azt, aki ráront sajátjaira”. A szegedi választást bonyolítja, hogy nyolcan jelentették be a polgármesteri indulásukat, eddig csak Botkát és a Fidesz által támogatott Nemesi Pált vették nyilvántartásba.
  • Eger – Az ellenzék Egerben a jobbikos Mirkóczki Ádám mögött sorakozott fel, az Egységben a Városért Egyesület színeiben indulnak, hogy legyőzzék Habis László fideszes polgármestert. Mirkóczkinak azért lehet esélye, mert a parlamenti választáson a városi szavazókörökben sikerült legyőznie a Fideszt (a választókerületet viszont nem nyerte meg). A mostani polgármester-választásra hirtelen augusztusban bejelentkezett Bódás Bianka, akit korábban a Schmuck Andor-féle Magyar Szociáldemokrata Párt korábbi szóvivőjeként ismerhettünk, illetve az Együtt 2014 pártként is bejegyzett kamugyanús párt alelnöke is volt. Az indulását beárnyékolja, hogy Mirkóczki Ádám szerdán közölte, hogy a választási bizottsági delegáltja „33 olyan ajánlást talált, amelyek egyaránt szerepeltek Habis László, fideszes polgármesterjelölt, és Bódás Bianka ajánlóívein, de az aláírások eltérőek voltak. Az érintettek közül, tanúk előtt, többen is írásban nyilatkoztak arról, hogy ők Bódás Biankára nem adtak támogató aláírást. Így tehát bizonyítottá vált, hogy a Habis Lászlóra adott támogató ajánlásokkal visszaéltek.”

A fenti példákban van pár közös pont. Az indulóknak aligha van esélyük a végső győzelemre, egyrészt az alacsony (vagy nem létező) társadalmi támogatottság, másrészt a késői bejelentkezés miatt. Másrészt rendre olyan helyeken jelennek meg ezek a jelöltek, ahol az ellenzéknek győzelmi esélyei is lehetnek polgármesteri vagy egyéni választókerületi szinten.

Feltűnő, hogy azokon a helyeken, ahol kiszámíthatóbb a választás végeredménye (Budapest I. kerület, Budapest XII. kerület, Győr, Zalaegerszeg), nem látjuk nyomát sem celeb indulónak, sem kiugrott szocialistáknak vagy gyanús hátterű civil szervezeteknek.

Simán lehet persze, hogy ezek az utolsó pillanatokban feltűnő, politikailag súlytalan indulók a végén nem befolyásolják az eredményt. A kampányban azonban nagyon is lehetőséget adnak arra, hogy az ellenzéki töredezettség látszatát keltsék.

Borítókép: instagram / berkikrisztian  • Hírek
  • Csok